New York Times: Nejmenej šesť Trumpových poradcov používalo súkromný e-mail

Aspoň šesť blízkych poradcov amerického prezidenta Donalda Trumpa používalo súkromnú emailovú schránku na obchodné účely. Napísal ho v pondelok, The New York Times, s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov.

26.09.2017 08:55
debata (4)

Okrem prezidentovho poradcu Jareda Kushnera, ktorý to potvrdil v nedeľu, je medzi nimi bývalý hlavný stratég Stephen Bannon alebo bývalý personálny šéf Bieleho domu, Rein Priebuss.

Používanie súkromných e-mailov pre obchodnú komunikáciu je citlivou otázkou v americkej politike. Trump z toho urobil jednu z hlavných tém minuloročnej prezidentskej kampane, keď vytrvalo kritizoval podobnú komunikačnú prax demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej.

Kushner bol prvým Trumpovým spolupracovníkom, na ktorého používanie súkromnej emailovej schránky cez víkend médiá upozornili. Jeho právnik okamžite pripustil, že od januára do augusta manžel prezidentovej dcéry Ivanky poslal takmer sto e-mailov. Väčšinou išlo o zasielanie novinových článkov alebo politických komentárov.

NYT uviedol, že ďalšími, ktorí praktizovali takúto komunikáciu boli poradcovia Gary Cohn a Stephen Miller. Podľa časopisu Newsweek použila súkromný e-mail aj Trumpova dcéra Ivanka, ktorá bola niekoľko mesiacov neplatenou poradkyňou Bieleho domu. Nikto z nich sa k téme pre médiá nevyjadril.

Počas kampane Trump často napádal Clintonovú pre jej používanie súkromného poštového účtu, keď zastávala úrad ministerky zahraničných vecí. Prípadom sa zaoberal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý označil podobnú prax za krajne nezodpovednú, nie však trestnú. Šéf FBI informoval verejnosť o prebiehajúcom vyšetrovaní Clintonovej len niekoľko dní pred novembrovými voľbami, čo následne ovplyvnilo výsledok hlasovania v jej neprospech.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #New York Times #Donald Trump #prezident USA #poradcovia