Francúzsko blokoval štrajk

Skúška trpezlivosti šoférov, ale aj odhodlania vlády neustúpiť od ekonomických reforiem. Časť francúzskych odborárov v sektore dopravy blokovala viaceré cesty, ale aj prístup k niektorým skladom pohonných hmôt. Protest dopravcov proti reforme zákonníka práce, ktorú koncom minulého týždňa vo forme dekrétov podpísal prezident Emmanuel Macron, má podľa odborov pokračovať.

26.09.2017 09:30
Protesty vo Francúzsku Foto: ,
Francúzski dopravcovia na protest proti reforme zákonníka práce blokovali aj niektoré prístupy ku skladom paliva.
debata

„Sme odhodlaní. Zostaneme tak dlho, ako sa dá, dúfajúc, že pribudnú ďalšie blokády a možno to s pánom Macronom pohne,“ vyhlásil Pascal Favre, predstaviteľ odborov FO, ktoré štrajk dopravcov organizujú. Narážal tým na Macronom založené hnutie Republika vpred.

Pri proteste vláda v niektorých častiach krajiny nasadila aj políciu, aby zabránila blokáde prístupu k pohonným hmotám. „Blokovať ekonomiku krajiny a brániť ľuďom, aby pracovali, nie je najlepší spôsob obhajoby svojej veci,“ odkázal odborárom vo vysielaní rozhlasovej RTL štátny tajomník pre ekonomiku Benjamin Griveaux.

Hovorca vlády Christophe Castaner zatiaľ apeloval na Francúzov, aby si nenakupovali zásoby paliva. Panika medzi šoférmi zapríčinila nedostatok pohonných hmôt na niektorých čerpacích staniciach. „Každého vyzývam na zodpovednosť, počnúc kamionistami, ktorí majú právo sa vyjadriť, ale nesmú blokovať Francúzsko. Naša krajina a ekonomika to naozaj nepotrebuje,“ vyhlásil Castaner.

Macron a jeho vláda sa od reformy zákonníka práce nechystajú ustúpiť, hoci vo štvrtok sa s odborármi stretne ministerka dopravy Elisabeth Borneová. Tá sa ich bude snažiť presvedčiť, že na dĺžku ich pracovného času nový zákonník práce nebude mať veľký vplyv. Navyše, Paríž pretláča úpravu smernice EÚ o vysielaných pracovníkoch, čím chce predísť „sociálnemu dumpingu“.

Protesty proti reforme zákonníka práce v Paríži.

Macron: Reforma je nevyhnutná

Reformu zákonníka práce Macron považuje za nevyhnutnú pre spružnenie pracovného trhu a zníženie nezamestnanosti. Ohlasoval ju už počas jarnej prezidentskej predvolebnej kampane. Odvtedy však jeho popularita výrazne klesla a jeho hnutie Republika vpred vo víkendových senátnych voľbách utrpelo prvú volebnú porážku, keď skončilo za očakávaním až tretie.

Spolu s reformami Macron sľuboval aj investície z verejných zdrojov. Premiér Edouard Philippe ohlásil, že vláda chce počas piatich rokov podporiť vyše 56 miliardami eur projekty v oblasti ekológie, vzdelávania, posilnenia konkurencieschop­nosti a digitalizácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protest #štrajk #Emmanuel Macron #dopravcovia #Reforma zákonníka práce