Na Západnom brehu Jordánu zabil palestínsky útočník troch policajtov

Troch izraelských policajtov v utorok zabil a jedného zranil palestínsky strelec v židovskej osade na Západnom brehu Jordánu, oznámil izraelský armádny rozhlas. Tridsaťsedemročný útočník bol zabitý pri policajnej akcii.

26.09.2017 09:32
Izrael, útok Palestínčana Foto: ,
Izraelské jednotky po útoku pred osadou Har Adar blízko Jeruzalema.
debata (1)

Palestínčan ráno prenikol v skupine robotníkov k zadnému vstupu do osady Har Adar neďaleko Jeruzalema. Izraelskej hliadke sa zdal podozrivý, a tak ho zastavila. Muž spod košele vytiahol zbraň a začal strieľať. Polícia vrátila paľbu a zabila ho. Hovorca polície opísal incident ako teroristický útok. Zranený policajt, ​​podľa lekárov, je v kritickom stave.

Podľa izraelskej tlače strelec pochádzal z dediny Bajr Súrík, ktorá leží na Západnom brehu Jordánu, a mal povolenie na prácu v židovských osadách.

Násilnosti, pri ktorých Palestínčania na Izraelčanov útočia nožmi, strelnými zbraňami alebo automobily, začali v septembri 2015. Zahynulo pri nich na izraelskej strane takmer 50 osôb, na palestínskej 260. Väčšina zabitých Palestínčanov boli útočníci. Naposledy v polovici augusta zaútočil na Západnom brehu mladý Palestínčan nožom na izraelských pohraničníkov. Jeden z Izraelčanov bol zranený, útočník bol zabitý.

Incidenty vyprovokovali pokusy niektorých židov modliť sa na Chrámovej hore v Jeruzaleme, čo bezpečnostné predpisy nedovoľujú. Židia tam síce môžu chodiť, ale nie sa modliť, aj keď je to podľa tradície miesto, kde stával židovský chrám.

Hovorca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas k utorkovému incidentu vyhlásil, že „teroristický útok v oblasti Jeruzalema je novou kapitolou v intifáde Al-Kuds, čo dokazuje, že akékoľvek snahy o judaizáciu nič nezmení na tom, že Jeruzalem je arabské a islamské mesto“, pričom použil Arabský názov pre Jeruzalem. Intifáda je označenie pre ľudové povstanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #západný breh Jordánu #útočník #zastrelení policajti