Česko je najnezdravšie, Slovensko je piate

Česká republika je najnezdravšia krajina na svete, pokiaľ ide o kombináciu konzumácie alkoholu a tabaku a o počet obéznych ľudí. V prvej desiatke je deväť bývalých komunistických krajín strednej a východnej Európy, Slovensko je piate. O desiate miesto sa delia Spojené štáty a Litva.

26.09.2017 11:14
pivo, čapovanie Foto: ,
V Českej republike sa priemerne spotrebuje 13,7 litra alkoholu za rok.
debata (21)

Druhé je Rusko, na treťom mieste Slovinsko, vyplýva to z porovnávacej štúdie 179 krajín sveta, o ktorej informoval britský server Clinic Compare, ktorý sa opiera o verejne dostupné dáta Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) a Svetovej pľúcnej organizácie (WLA).

V Českej republike sa priemerne spotrebuje 13,7 litra alkoholu za rok a krajina je v spotrebe tabakových výrobkov na 11. mieste. Celkovo tretie Slovinsko je na šiestom mieste v počte vyfajčených cigariet ročne, až 2637 na osobu.

USA dosiahli prvú desiatku kvôli rozšírenej obezite, ktorá postihuje 35 percent jej obyvateľov. Inak sú najobéznejší obyvatelia tichomorských ostrovov. Na Samoe obezitou trpí 41,6% populácie.

Chudobné štáty sú ‚najzdravšie‘

„Najzdravšia“ krajina sveta je v tejto porovnávacej štúdii Afganistan s len 2,7% obéznej populácie. Táto krajina je tiež v skupine 20 krajín sveta, kde sa najmenej fajčí a pije alkohol.

Skupina desiatich „najzdravších“ zahŕňa aj iné veľmi chudobné krajiny ako Guinea, Niger alebo Eritrea, Somálsko a Etiópia. Štúdia nezohľadňuje skutočnosť, že tieto regióny sú postihnuté častými ozbrojenými konfliktami, opakujúcimi sa epidémiami a rozsiahlou podvýživou.

Najnezdravšie štáty sveta podľa Clinic Compare

1. Česko
2. Rusko
3. Slovinsko
4. Bělorusko
5. Slovensko
6. Maďarsko
7. Chorvatsko
8. Polsko
9. Lucembursko
10. Litva, USA

Britský denník The Independent vo svojom komentári uvádza, že obyvatelia Českej republiky vychádzajú zo štúdie ako jedni z najväčších „pijanov“ na svete. Neupozorňuje ale na fakt, že konzumácia je evidovaná zemepisne, a teda že sa na nej podieľajú napríklad aj zahraniční turisti, vrátane tých britských, ktorí hromadne usporadúvajú víkendové nájazdové výlety do pražských reštauračných zariadení.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #obezita #konzumácia alkoholu