Volebná účasť v kurdskom referende bola vysoká, až 72 percent

Volebná účasť v nezáväznom referende o osamostatnení irackého Kurdistanu, ktoré vyvolalo vo svete vlnu kritiky, bola vysoká. Ako informovala kurdská televízia Rudaw s odvolaním sa na volebnú komisiu, svoj hlas v plebiscite odovzdalo 72,16 percenta z vyše 4,5 milióna oprávnených voličov.

26.09.2017 11:43 , aktualizované: 13:12
kurdi, kurdistan Foto: ,
Demonštrácia v libenonskom Bejrúte na podporu uskutočneného referenda v Iraku o nezávislosti Kurdov
debata (1)

V referende hlasovali obyvatelia regiónu Kurdistan, ďalších kurdských aj sporných oblastí ako aj Kurdi v diaspóre. Oficiálne výsledky referenda by mali byť známe do 72 hodín od uzavretia volebných miestností. Predpokladá sa, že väčšina Kurdov sa vyslovila za za nezávislosť. Televízia Rudaw hovorí až o 90% hlasujúcich.

Pozitívny výsledok referenda však neznamená, že sa región hneď od Iraku odtrhne. Kurdský prezident Masúd Barzání sa už skôr vyjadril, že výsledok hlasovania iba posilní postavenie Kurdistanu v budúcich rokovaniach o osamostatnení sa.

Kurdi už začali oslavovať nielen na severe Iraku, ale aj v Iráne. V Irbile, ktorý je centrom kurdských autonómnych oblastí v Iraku, organizovali večerný ohňostroj a na uliciach sa objavili kurdské prápory.

Tancovalo na uliciach a autá trúbili. Mnoho ľudí šlo do ulíc a kurdských oblastí Iránu. Mávali zapnutými mobilmi nad hlavami a vykrikovali heslá na podporu Kurdov v Iraku. O zhromaždeniach tiež informovala Iránska štátna televízia, čo je v Iráne výnimkou.

Referendum sa konalo aj napriek obavám západných krajín a kritiky Iraku či Turecka. Irak označil referendum za protiústavné a nariadil, aby kontrolu nad všetkými hranicami a letiskami kurdského regiónu prevzala federálna vláda.

Okrem toho oznámil, že s Tureckom na spoločných hraniciach uskutoční veľké vojenské cvičenie. Organizácia Spojených národov varovala, že plebiscit môže mať v Iraku „potenciálne destabilizačné“ účinky, USA ho zase označili za „jednostranný“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kurdistan #referendum o nezávislosti