Porošenko podpísal kontroverzný školský zákon

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal nový školský zákon upravujúci vyučovanie v materinskom jazyku národnostných menšín. Zákon, ktorý začiatkom septembra schválil ukrajinský parlament, vyvolal kritiku v susedných krajinách, ktoré zákonnú normu spájajú s možnou ujmou na právach svojich krajanov na Ukrajine.

26.09.2017 11:55
porosenko Foto: ,
Petro Porošensko podľa kyjevských médií podpísal zákon v utorok.
debata (30)

Podľa utorkových správ kyjevských médií podpísal Porošenko vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že zákon „posilňuje úlohu ukrajinského jazyka vo vyučovacom procese“. Toto je predmetom opakovaných sťažností z Ruska, Maďarska, Rumunska, Poľska a Moldavska. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó zákon označil za „ranu do chrbta“ a rumunský prezident Klaus Iohannis minulý týždeň na protest zrušil plánovanú návštevu Ukrajiny.

Otázka jazyka je na Ukrajine mimoriadne citlivá, pretože sa týka práv rebelujúcich Rusov žijúcich vo východnom Donbase. Akýkoľvek koniec ich separatistického úsilia je podmienený posilnením politickej, hospodárskej, bezpečnostnej a jazykovej autonómie. Maďari, Rumuni a Poliaci žijúci na západe krajiny sa sťažujú na ťažkosti pri používaní a vyučovaní ich jazyka.

Zákon umožňuje vyučovanie menšinových jazykov v predškolských zariadeniach a v prvých štyroch ročníkoch základných škôl. Od piatej triedy zaviedli ukrajinčinu ako vyučovací jazyk s tým, že sa žiaci sa môžu súbežne vzdelávať v materinskom jazyku. Zmena má nastať v roku 2020.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #menšiny #školský zákon #Ukrajina #Petro Porošenko #materinský jazyk