HRW: Mjanmarsko na Rohingoch pácha zločiny proti ľudskosti

Mjanmarsko pácha na Rohingoch zločiny proti ľudskosti, uviedla organizácia Human Rights Watch (HRW). Vyzvali tiež Radu bezpečnosti OSN, aby zaviedla proti krajine sankcie a zbrojné embargo. Hovorca mjanmarskej vlády tieto obvinenia odmietol, organizáciA podľa neho nemá žiadne dôkazy.

26.09.2017 12:05 , aktualizované: 15:58
Rohingovia Foto: ,
Rohingská žena s dieťaťom v Kutupalongu v Bangladéši.
debata (5)

Pred vlnou násilia, ktorá si vyžiadala stovky ľudských životov, utieklo z mjanmarského Arakanského štátu na severe krajiny do susedného Bangladéša už vyše než 440-tisíc moslimských Rohingov. Mjanmarská vláda neustále popiera obvinenie z útlaku moslimskej menšiny. Jednotky vlády tvrdia, že bojujú iba proti teroristom, ktorí majú na svedomí útoky na políciu a armádu, atentáty a mučenie civilistov.

Z analýz satelitných záberov a prieskumov organizácie HRW vyplýva, že v regióne dochádza k násilným deportáciám, vraždám a pokusom o vraždu, znásilňovaniu a prenasledovaniu. „Pripojenie právneho označenia k ohavným činom … sa môže zdať bezvýznamné … ale celosvetové priznanie, že sa jedná o zločiny proti ľudskosti, by malo prinútiť OSN a ostatné štáty ku konaniu,“ uviedol riaditeľ organizácie James Ross.

Násilie v štáte Arakan a odchod utečencov je najväčšou krízou, ktorej vláda nositeľky Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij od jeho posledného nástupu k moci čelila.

Pre rohinské deti bez rodičov vybudujú v Bangladéši samostatné útočištia

Bangladéš plánuje vybudovať samostatné útočištia pre rohinské deti, ktoré sa zo susedného Mjanmarska do krajiny dostali bez rodičov. V utorok o tom informoval jeden z členov vlády Nuruzzaman Ahmed s tým, že ministerstvo sociálnej starostlivosti požiadalo miestne úrady o 80 hektárov pôdy, na ktorej by mohli takéto zariadenia postaviť. Na ubytovanie v takomto zariadení už úrady zaregistrovali 1 580 detí.

Po poslednej vlne násilností v susednom Mjanmarsku do Bangladéša utieklo viac ako 420-tisíc príslušníkov moslimského etnika Rohingov. Približne 60 percent z nich sú deti. Podľa údajov Detského fondu Organizácie Spojených národov (UNICEF) do Bangladéša ušlo okolo 1 800 detí bez rodičov, Ahmed však v utorok uviedol, že ich je až zhruba šesťtisíc.

Predstaviteľ ministerstva Zillar Rahman počas tlačovej konferencie v Dháke uviedol, že vláda chce vybudovaním útočíšť ochrániť deti od dospelých. „Tí vo veku od 13 do 18 sú najzraniteľnejší. Ak budú žiť s dospelými, existuje tu možnosť, že by im mohli ublížiť alebo ich zapojiť do kriminálnych aktivít. Vláda preto uvažuje oddeliť takéto deti od tých, čo prišli so svojimi rodičmi,“ povedal a dodal, že deti plánujú rozdeliť do dvoch vekových skupín – do 7 rokov a od 8 do 18 rokov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko #Rohingovia #zločiny proti ľudskosti