Pred nemecký súd postavili ústrednú postavu IS v krajine

Pred súdom v dolnosaskom Celle stál kazateľ abú Valá, ktorý je považovaný za ústrednú postavu takzvaného Islamského štátu v Nemecku. Tridsaťtriročnému Iračanovi, v ktorého okolí sa jeden čas pohyboval aj berlínsky atentátnik Anis Amri, hrozí za nábor bojovníkov pre IS až desaťročný trest väzenia.

26.09.2017 12:51
abú Valá Foto: ,
Obžalovaný abú Valá si zakrýva tvár.
debata

Abú Vala, ktorý prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2000, bol pred svojím zatknutím vlani v novembri kazateľom v mešite v Hildesheime, ktorý leží asi 30 kilometrov južne od dolnosaského hlavného mesta Hannoveru. Svoje radikálne kázanie, ktoré bežne v mešite počúvali stovky ľudí, šíril aj cez internet alebo cez špeciálne mobilnú aplikáciu.

Za vinu ale kazateľovi, ktorý má najmenej dve ženy a niekoľko detí, obžaloba kladie predovšetkým to, že spolu s ďalšími štyrmi mužmi, ktorých súdia s ním, vyslal najmenej 15 bojovníkov do radov IS v Iraku a Sýrii. Tých skupina pred odchodom pripravovala po ideologickej i fyzickej stránke. Celkovo z Nemecka do Iraku a Sýrie zatiaľ odišlo bojovať okolo 930 ľudí.

V okolí obžalovaných sa v minulosti pohyboval aj Tunisan Amri, ktorý zabil vlani pri útoku na vianočný trh v Berlíne 12 ľudí a ďalšie desiatky zranil. U dvoch z mužov Amri, ktorý už v tom čase hovoril o plánoch spáchať v Nemecku útok, podľa prokurátorov prebýval.

Proces, ktorý do značnej miery stavia na údajoch policajného informátora, začal v Celle za prísnych bezpečnostných opatrení. Všetci obžalovaní počas neho sedia za nepriestrelným sklom.

Kazateľovi abú Valá, ktorý má podľa vyšetrovateľov kontakty na najvyšších pozíciách IS, tak aj štvorici spoluobžalovaných vo veku 27 až 51 rokov, ktorí majú nemecké, srbské, turecké a kamerunskej občianstvo, hrozí trest odňatia slobody vo výške až desiatich rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nemecko #súd #Islamský štát #IS