Rusko sa vraj snaží severokórejskú krízu vyriešiť v zákulisí, USA a KĽDR varovala aj Čína

Rusko sa v zákulisí snaží nájsť politické riešenie severokórejskej krízy, povedal ruský predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí v Moskve novinárom. Silový postup Spojených štátov viedol k neúspechu. Do Moskvy mieri na rokovanie vysoký severokórejský diplomat.

26.09.2017 14:50 , aktualizované: 16:05
kim, korea, kldr, hwasong Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un sledoval odpálenie rakety Hwasong-12.
debata (34)

Severokórejská kríza nemá vojenské riešenie, potvrdil diplomat Mikhail Uljanov doterajší prístup Moskvy, ktorý Rusko presadzuje v Bezpečnostnej rade OSN. Rusko sa pripojilo k sankciám, ktoré BR OSN schválila po šiestom severokórejskom jadrovom teste, avšak akékoľvek pokusy o vyriešenie problému silou opakovane odmieta.

Vojenský konflikt na Kórejskom polostrove by mal katastrofálne následky, povedal Uljanov novinárom. Metóda sankcií na zablokovanie pokusu o získanie jadrového arzenálu v Pchjongjangu je podľa neho takmer vyčerpaná.

O zákulisnom rokovaní Moskvy Uljanov neprezradil žiadne podrobnosti. „Táto snaha pokračuje, zo zrejmých dôvodov nie je verejná, snažíme sa prinajmenšom priviesť túto situáciu do prijateľnej polohy,“ povedal.

Do Moskvy medzitým pricestoval vysokopostavený severokórejský diplomat Čo Son-ki, ktorý má rokovať so svojimi partnermi na ruskom ministerstve zahraničných vecí.

Rokovania s veľvyslancom pre zvláštne úlohy Olegom Burmistrom sa uskutočnia v utorok alebo v stredu.

Analytici: KĽDR očividne nie je schopná zostreliť americké lietadlá

Severná Kórea s najväčšou pravdepodobnosťou nie je schopná zostreliť americké lietadlá operujúce v oblasti, a ani to zrejme nemá v úmysle. Uviedli to vojenskí analytici.

Podľa Mun Song-muna, bývalého dôstojníka juhokórejskej armády, ktorý teraz pôsobí ako vojenský analytik v Soule, je vysoko nepravdepodobné, že by armáda KĽDR bola schopná slová ministra zahraničia o zostrelení amerických lietadiel naplniť. Starnúce severokórejské stíhačky MiG by nemali šancu proti podstatne vyspelejším americkým stíhačkám, ktoré bombardéry sprevádzajú.

A hoci sa KĽDR v máji chválila, že je pripravená rozmiestniť svoje nové strely zem-vzduch, ktoré podľa expertov môžu potenciálne zasiahnuť ciele vzdialené až 150 kilometrov, je otázkou, nakoľko by tento nevyskúšaný systém predstavoval hrozbu pre americké lietadlá operujúce ďaleko od východného pobrežia Severnej Kórey, podotkol Mun.

Okrem toho vôbec nie je isté, že Severná Kórea bude môcť zaregistrovať tieto pokročilé americké bojové lietadlá pri prílete včas. Členovia juhokórejskej rozviedky povedali poslancom, že severokórejský radarový systém nezachytil americké bombardéry B-1B, keď cez víkend prelietali východne od brehov KĽDR.

KĽDR nemôže tolerovať to, ako Trump uráža Kima

Juhokórejský vojenský analytik Tu Hjong-čchha vyhlásil, že je málo pravdepodobné, že by sa Severná Kórea o takýto útok v súčasnosti pokúsila. Vzhľadom k napätiu vyvolanému severokórejskými jadrovými a raketovými testami v poslednom čase by takýto útok dosť pravdepodobne vyvolal odvetu zo strany USA, ktorá by mohla vyústiť vo vojnu.

„Severokórejský minister zahraničných vecí zrejme tieto výhražné slová vyriekol preto, že KĽDR jednoducho nemôže tolerovať urážky na adresu najvyššieho vedenia,“ povedal Tu. Trump severokórejského diktátora Kim Čong-una nazval posmešne malým Rakeťákom a k severokórejským činiteľom na twitteri poznamenal, že už tu dlho nebudú.

Severná Kórea sa tiež svojimi vyhrážkami o zostrelení amerických lietadiel môže snažiť odviesť pozornosť, zatiaľ čo tajne pokračuje vo vývoji svojich jadrových zbraní, uviedol analytik Tu Hjong-čchha.

Video pozliepané z fotografií

Severokórejská vláda na svojich internetových stránkach krátko po víkendovom prelete amerických bombardérov a bojových stíhačiek u Kórejského polostrova zverejnila propagandistické video s fingovanými zábermi ničenia amerických bojových lietadiel a lietadlovej lode. Video vytvorili pomocou fotografií a počítačovej animácie.

Severná Kórea naposledy zostrelila americký stroj v roku 1994. V tom čase bol vrtuľník americkej armády na tesne stráženej hranici medzi dvoma Kóreami. Jeden pilot zahynul a druhého zajali. Preživší pilot po prepustení povedal, že ho severokórejskí predstavitelia nútili tvrdiť, že helikoptéra prešla cez severokórejskú hranicu.

Čína: Konflikt by nemal víťaza

Čína vyzvala Severnú Kóreu a Spojené štáty, aby ukončili svoj verbálny boj a varovala, že možný konflikt na kórejskom ostrove by nemal víťaza. KĽDR podľa všetkého posilňuje svoju obranu na východnom pobreží krajiny potom, čo americké bombardéry a bojové stíhačky cez víkend preleteli medzinárodnom vzdušným priestorom nad morom pri východných brehoch KĽDR.

Spojené štáty, podobnými preletmi nad Kórejským polostrovom opakovane demonštrovali svoju silu v reakcii na jadrovú a raketovú skúšku KĽDR. Severokórejský minister zahraničia Ri Jong-ho v pondelok povedal, že Pchjongjang si vyhradzuje právo zostreliť americké strategické bombardéry aj mimo severokórejského vzdušného priestoru, pretože šéf Bieleho domu Donald Trump vyhlásil KĽDR vojnu. Hovorkyňa Trumpa Sarah Sanders toto tvrdenie poprela. „Nevyhlásili sme vojnu KĽDR, poznámka je absurdná,“ povedala.

Americký minister obrany James Mattis, ktorý je na návšteve v Indii, povedal, že Spojené štáty chcú krízu vyriešiť diplomatickou cestou. KĽDR presúva lietadlá na východné pobrežie a podniká ďalšie kroky, no túto správu sa nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov.

Čínsky hovorca ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang varoval, že možná vojna na Kórejskom polostrove nebude mať víťaza. „Dúfame, že Američania a severokórejskí politici budú mať dostatočný politický úsudok, aby si uvedomili, že použitie vojenskej sily nebude nikdy efektívnym spôsobom riešenia krízy na Kórejskom polostrove,“ povedal Lu.

„Taktiež dúfame, že obe strany si uvedomujú, že provokácie len zvýšia riziko konfliktu a zmenšia priestor pre politické manévre. Vojna na Kórejskom polostrove nebude mať víťaza,“ dodal.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #USA #KĽDR #konflikt #jadrový program