Trump porazený medzi vlastnými. Jeho kandidát neuspel v primárkach v Alabame

Po sčítaní všetkých 67 volebných okrskov získal Roy Moore 55 percent hlasov a jeho rival Luther Strange 45 percent.

27.09.2017 07:49
debata (1)

Americký prezident Donald Trump utrpel v utorok nepriamu porážku, keď v republikánskych primárkach v štáte Alabama nezvíťazil ním podporovaný kandidát na uvoľnené miesto senátora. O kreslo v Senáte sa tak s demokratom stretne ultrakonzervatívny advokát a vyhlásený odporca homosexuálnych zväzkov Roy Moore. Trump mu na twitteri pogratuloval.

Senátorské kreslo svojím postupom do funkcie ministra spravodlivosti uvoľnil Jeff Sessions.

Exporadca proti Trumpovi

Republikánske primárky vyvolávajú celoštátnu pozornosť. Kým za Mooreovým súperom Strangeom stál Trump, Moorea podporoval prezidentov bývalý strategický poradca Steve Bannon. S ním sa Trump v auguste rozišiel.

Volebné výbory napojené na republikánskych senátorov investovali do Strangeovej kampane milióny dolárov. Prezident sa za voľbu Strangea opakovane prihováral a prišiel ho do Alabamy osobne podporiť.

Donald Trump na mítingu v Alabame, kde vyjadril... Foto: SITA/AP, Brynn Anderson
trump, alabama, obamacare Donald Trump na mítingu v Alabame, kde vyjadril podporu Lutherovi Strangeovi.

Ak nevyhrá, pôjdu po mne

Trump si podľa amerických komentátorov dobre uvedomuje, že voľby v Alabame sú testom jeho schopnosti osloviť republikánsku voličskú základňu, najmä jej ultrakonzervatívnu časť. Sám Trump novinárom povedal, že jeho angažovanosť v alabamských voľbách pre neho predstavuje veľké riziko.

„Keď Luther Strange nevyhrá, pôjdu po mne,“ vyjadril podľa agentúry Reuters obavu z tlaku nacionalistickej pravice.

Jej reprezentantom je v očiach väčšiny Američanov práve Bannon, ktorý sa po vyhodení z Bieleho domu vrátil do redakcie polofašistického spravodajského servera Breitbart News, ktorý sám založil.

Ľudia budú nasledovať príklad sudcu Moorea

Víťazovi primárok však Trump na twitteri zablahoželal a vyzval ho k tomu, aby porazil demokratického kandidáta Douga Jonesa v decembrových voľbách. Moore je favoritom hlasovania, pretože v konzervatívnej Alabame nevyhral demokratický kandidát od roku 1992.

Bannon uviedol, že víťazstvo niekdajšieho vysoko postaveného sudcu môže povzbudiť ďalších radových kandidátov, aby sa pokúsili zosadiť dobre finančne zaistených republikánov z ich postov vo voľbách do Kongresu budúci rok.

„Štát po štáte uvidíte ľudí, ktorí budú nasledovať príklad sudcu Roya Moorea, ľudí, ktorí nepotrebujú peniaze od elít,“ povedal Bannon.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #primárky #Donald Trump #Republikánska strana #Alabama