Rodičia študenta väzneného v KĽDR prehovorili: Bol v strašnom stave, hluchý a slepý

V rozhovore, ktorý odvysielala televízia Fox News, Fred a Cindy Warmbierovci dodali, že vôbec netušili, ako zle na tom mladý muž je.

27.09.2017 08:22
Otto Warmbier Foto: ,
Americký študent Otto Warmbier (v strede) počas toho, ako ho eskortujú na na súdne konanie v severokórejskom Pchjongjangu.
debata (118)

Rodičia amerického študenta väzneného v Severnej Kórei Otta Warmbiera uviedli, že ich syn bol po prílete do USA slepý, hluchý, prudko sebou trhal, kričal a bezvýrazne zízal. Rodičia vraj dúfali, že je len v kóme navodenej lekármi a že vďaka starostlivosti amerických špecialistov sa jeho stav zlepší. Režim v Pchjongjangu označili Warmbierovci za teroristický.

Otta Warmbiera v Severnej Kórei držali 17 mesiacov. Odsúdili ho na 15 rokov nútených prác za krádež propagačného plagátu v hoteli, kde bol ubytovaný. Režim ho v júni prepustil, domov sa ale mladík vrátil v kóme a následne zomrel. Mal 22 rokov. KĽDR poprela, že by bol Warmbier mučený.

„Pokúšali sme ho upokojiť, a keď sme sa na neho pozreli, vyzeralo to, akoby mu niekto kliešťami poprehadzoval všetky dolné zuby,“ uviedol Fred Warmbier v prvom interview od synovej smrti. Mladík mal podľa neho oholenú hlavu a v nose zavedenú vyživovaciu trubičku.

„Išli sme k lietadlu, motory ešte vrčali, práve pristáli … boli sme v polovici schodíkov, keď sme počuli ten kvílivý, nekontrolovaný, neľudský zvuk,“ dodal. Warmbierova matka v prvej chvíli z lietadla utiekla.

Americký prezident Donald Trump označil rozhovor na twitteri za výborný. „Otto v Severnej Kórei podstúpil neuveriteľné mučenia,“ dodal.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #študent #mučenie #Otto Warmbier