Výbuch muničného skladu na Ukrajine vyšetrujú ako sabotáž, evakuovali 30-tisíc ľudí

Incident sa stal na vojenskej základni pri obci Kalinivka. Zranili sa dve osoby.

27.09.2017 09:15 , aktualizované: 13:53
debata (96)

Ukrajinské úrady nechali evakuovať 30 000 ľudí kvôli masívnej explózii vo vojenskom muničnom sklade.

Nad miestom bol takisto uzavretý vzdušný priestor. Incident sa stal v utorok neskoro večer na vojenskej základni pri obci Kalinivka, kde vypukol veľký požiar, informovali ukrajinské úrady, podľa ktorých boli dvaja ľudia zranení.

Na miesto prišiel po niekoľkých hodinách premiér Volodymyr Hrojsman, podľa ktorého má incident „vonkajšie“ príčiny. Vojenská prokuratúra neskôr uviedla, že prípad vyšetruje ako sabotáž.

Na Ukrajine pre explózie v najväčšom muničnom... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
ukrajina, explozia, vybuch, municny sklad Na Ukrajine pre explózie v najväčšom muničnom sklade krajiny evakuovali viac ako 24-tisíc ľudí.

Okrem Kalynivky, ktorá leží asi 190 kilometrov juhozápadne od ukrajinskej metropoly Kyjeva evakuovali aj dve susedné dediny a úrady vyzvali občanov, aby nepodliehali panike. V okruhu 50 kilometrov uzavreli vzdušný priestor, polícia zablokovala niekoľko ciest a cestovné poriadky 14 vlakových spojení boli zmenené. Podľa agentúry AP v zasiahnutej oblasti tiež prerušili dodávky elektriny a plynu.

Miesto sa nachádza zhruba 20 kilometrov od regionálneho centra Vinnycja, kde Hrojsman v minulosti pôsobil ako starosta. Premiér do Vinnycje dorazil po utorkovej polnoci a snažil sa odtiaľ koordinovať zásah záchranárov.

Mohutné explózie pokračovali až do stredajšieho dopoludnia. Podľa agentúry AFP sa explózie ozývali každých päť sekúnd. Volodymyr Hrojsman ale vyhlásil, že úrady majú situáciu pod kontrolou.

Požiar a explózie podľa ukrajinských médií nastali v najväčšom muničnom sklade krajiny, kde bolo uskladnených zhruba 188 000 ton munície vrátane rakiet určených pre odpaľovanie z raketometov Grad. Plamene zničili aj štyri obytné budovy v okolí.

Nejde o ojedinelý prípad. V marci horelo v sklade zbraní pri Charkove a jeden človek vtedy prišiel o život. Evakuovať bolo treba 20 000 ľudí. Ministerstvo obrany vinu pripisovalo ukrajinským separatistom a Moskve, hovorilo sa o sabotáži.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #muničný sklad #evakuácia #Ukrajina #Volodymyr Hrojsman #Kalinivka