Republikáni nemajú hlasy na zrušenie Obamacare. Hlasovať sa tento týždeň nebude

Ďalší pokus republikánov o zrušenie zdravotnej reformy bývalého prezidenta Baracka Obamu stroskotal. Hlasovanie pripravované v Senáte na tento týždeň sa kvôli nedostatočnej podpore neuskutoční.

27.09.2017 09:28
John McCain Foto: ,
Republikánsky senátor John McCain sa postavil proti reforme.
debata (1)

Po rokovaní republikánov to oznámil senátor Jeff Flake. Rozhodnutie nehlasovať tento týždeň padlo potom, čo traja republikáni v Senáte jednoznačne vyhlásili, že nebudú hlasovať za návrh podporovaný súčasným šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. Pri očakávanom jednomyseľnom odpore demokratov by tak nemala Trumpova strana dosť hlasov na jeho schválenie.

„Nie,“ odpovedal Flake na otázku k plánom pre hlasovanie v Senáte tento týždeň. Podobne sa vyjadril aj senátor Bill Cassidy. „Nemáme hlasy,“ povedal.

49 zo 100 nestačí

Senátorka Susan Collinsová sa v pondelok stala už treťou republikánskou zákonodarkyňou vo stočlennej komore, ktorá verejne oznámila, že za návrh z dielne svojich spolustraníkov ruku nezdvihne. Collinsová uviedla, že namiesto snahy o zrušenie častí reformy známej ako Obamacare by sa politici mali zamerať na nahradenie jej nefunkčných častí, a to spoločnou snahou oboch politických strán.

Už pred ňou deklarovali svoj odpor k návrhu senátori John McCain a Rand Paul. Bez ich hlasov zostalo republikánom 49 hlasov zo 100, čo na schválenie návrhu nestačí. Text by v prípade hlasovania čakal rovnaký osud, ako doteraz posledný neschválený návrh z júla.

Návrh spoluvytvorený umierneným senátorom Lindseyem Grahamom, ktorého meno malo podľa predstáv republikánskych lídrov presvedčiť na podporu „stredovejších“ politikov typu McCaina, presúval podstatnú časť financovania povinného zdravotného poistenia z federálnej pokladnice na jednotlivé štáty. To by podľa kritikov viedlo k výraznému obmedzeniu peňazí do programu pre príjmovo najslabších obyvateľov. Podľa nezávislých odhadov by po prijatí návrhu mohlo do desiatich rokov prísť o zdravotné poistenie do 32 miliónov Američanov.

Trump, pre ktorého je neúspešná snaha o zrušenie a náhradu Obamacare jedným z hlavných politických neúspechov, má na republikánov , ktorí podľa neho nechcú hlasovať za nový návrh pre obavy z reakcií verejnosti, ťažké srdce. „Nemajú odvahu, aby zaň hlasovali,“ vyhlásil prezident. V posledných dňoch však začal hovoriť o neskoršom zrušení systému, čím dal podľa médií najavo, že príliš neverí v úspech aktuálneho a teraz už opusteného návrhu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hlasovanie #republikáni #zrušenie #neúspech #Obamacare #Donald Trump