Kubánsky minister rokoval vo Washingtone o zranených diplomatoch

Kubánsky minister zahraničia Bruno Rodríguez v utorok vo Washingtone rokoval so svojím americkým kolegom Rexom Tillerson o nevysvetlených incidentoch, pri ktorých utrpeli zdravotné problémy americkí diplomati v Havane. Rodríguez Tillersona uistil, že kubánske úrady udalosti vyšetrujú, a varoval pred vytváraním predčasných záverov bez presvedčivých dôkazov.

27.09.2017 10:22
debata (6)

Kauza ohrozuje krehké diplomatické uvoľnenie medzi dvoma nepriateľmi z čias studenej vojny. Zdravotné vyšetrenia potvrdili, že ujmu na zdraví utrpelo 21 Američanov. Jednotlivé prípady sa od seba veľmi líšili, od vážneho poškodenia či straty sluchu po poškodenie mozgu alebo nevoľnosť.

Diplomati boli mnohokrát po veľmi krátkom pobyte v Havane nútení vrátiť sa do vlasti. Zdravotné problémy podobného charakteru nahlásilo aj niekoľko kanadských diplomatov, ktorých krajina sa k vyšetrovaniu udalostí pripojila.

USA v auguste vyhostili z Washingtonu dvoch kubánskych diplomatov, hoci Havanu priamo neobvinili. Kuba popiera, že by s incidentom mala niečo spoločné. Naopak uvádza, že vyšetrenie udalosti je v jej záujme.

Americké úrady usudzujú, že mohlo ísť o akustické útoky vzhľadom na poškodenie sluchu postihnutých. Podľa vyšetrovateľov FBI ale niektoré obete nesú známky poškodenia mozgu, čo by v prípade zvukového útoku nebolo pravdepodobné.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #zranení diplomati