Taliban ostreloval kábulské letisko, cieľom bolo lietadlo s Mattisom

Afganská televízia Tolo na svojich internetových stránkach uviedla, že úrady letisko evakuujú a rušia sa lety.

27.09.2017 10:52 , aktualizované: 12:48
debata (18)

Najmenej šesť mínometných granátov vypálili ozbrojenci Talibanu na medzinárodné letisko v Kábule pár hodín po tom, čo do afganskej metropoly dorazili na neohlásenú návštevu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a americký minister obrany James Mattis.

S odvolaním sa na afganské ministerstvo vnútra to uviedla agentúra AFP. Útok si vyžiadal päť zranených civilistov. Správu potvrdil hovorca afganského ministerstva vnútra.

Jeden z granátov skončil v blízkom dome, v ktorom utrpelo zranenia spomínaných päť osôb, vrátane jednej ženy.

K útoku sa prihlásilo povstalecké hnutie Taliban a v oddelenom vyhlásení tiež teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid na svojom oficiálnom účte na twitteri tvrdí, že terčom raketovej paľby bolo „lietadlo amerického ministra obrany“ Mattisa.

Hovorca ministerstva obrany Nadžíb Daniš oznámil, že prevádzka na letisku nebol narušený. Afganská televízia Tolo však na svojich internetových stránkach uviedla, že úrady letisko evakuujú a rušia sa lety.

Rovnako ako Taliban prijala zodpovednosť za útok tiež konkurenčné organizácia Islamský štát prostredníctvom svojej propagandistickej agentúry Amak. IS uviedol, že jeho „tajní agenti“ použili k útoku pancierové streli a mínomety.

Stoltenberg a Mattis prileteli do Afganistanu krátko po 08:00 miestneho času (05:30 SELČ) a už sa stretli s velením misie NATO v krajine.

Témou návštevy je s najväčšou pravdepodobnosťou realizácie novej americkej stratégie pre Afganistan, ktorú pred časom predstavil americký prezident Donald Trump. Spojené štáty na jej základe chcú do Afganistanu vyslať ďalších 3 000 vojakov. Početné navýšenie svojich kontingentov ohlásili už aj ďalšie členské krajiny NATO.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #NATO #letisko #Jens Stoltenberg #Rakety #Kábul #James Mattis