Podľa Moskvy zabila ruská armáda v sýrskom Idlibe 37 radikálov

Ruská armáda pri operáciách v Sýrii zabila 37 členov radikálnej organizácie napojenej na al-Kájdu, medzi ktorými bolo päť veliteľov. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

27.09.2017 12:27
debata (7)

Podľa jeho vyhlásenia sa Rusom podarilo zasiahnuť miesto v severnej provincii Idlib v čase, keď tam radikáli boli zhromaždení. Išlo o členov radikálnej koalície Tahrír aš-Šám, ku ktorej patrí aj Fronta dobytia Sýrie prepojená s al-Kájdou.

Radikáli pri útoku prišli o šesť obrnených vozidiel, o muníciu a výbušniny. Podľa ruského vyhlásenia sa akcia sústredila na bojovníkov zodpovedných za útok na ruských vojenských policajtov z 18. septembra. Moskva získala vopred od tajnej služby informáciu o chystanom zhromaždení radikálov južne od mesta Idlib.

Rusi síce termín útoku nespresnili, ale armáda v utorok oznámila, že ruské strategické bombardéry v ten deň vzlietli zo základne na juhu Ruska a v Sýrii zaútočili na ciele spojené s tzv. Islamským štátom a Frontom dobytia Sýrie v provinciách Dajr az-Zaur a Idlib.

Rusi: Na civilistov sme neútočili

Rusi tvrdia, že medzi mŕtvymi je veliteľ oddielov bojujúcich na juhu provincie Idlib, ktorú majú stále z časti pod kontrolou islamskí radikáli.

Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) tento týždeň oznámila, že pri náletoch v provincii Idlib zahynulo 27 civilistov a pripísala to Rusom. Moskva ale v utorok zodpovednosť za túto akciu odmietla a tvrdila, že jej lietadlá útočili jedine na bojové ciele.

Sýrsky konflikt si od roku 2011 vyžiadal životy viac ako 300000 ľudí, Rusko do bojov vstúpilo predvlani a pomohlo sýrskej vláde získať pod kontrolu väčšiu časť krajiny. Stále sa bojje v Dajr az-Zaur, Rakke, Idlibe i Hamá.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #radikalizmus #Idlib