Trump čelí kritike, že zanedbal Portoriko zdevastované hurikánom

Americký prezident Donald Trump čelí kritike, že zanedbal pomoc Portoriku zdevastovanému hurikánom Maria. Týždeň po tom, čo sa živel prehnal cez tento ostrov, je tAM stále takmer polovica ľudí bez pitnej vody a elektriny.

27.09.2017 16:10
maria, portoriko Foto: ,
Muž sa pozerá zo zabarikádovanej benzínovej pumpy na zdevastovanú ulicu v portorickom meste Humacao na východe krajiny po hurikáne Maria.
debata (2)

Miestni obyvatelia aj opoziční demokrati prezidentovi vyčítajú, že jeho prístup je výrazne váhavejší než pri Floride či Texase, ktoré zasiahli predchádzajúce búrky. Trump kritiku odmietol a vyhlásil, že sa na ostrov vydá budúci týždeň.

Hurikán Maria zasiahol Portoriko minulú stredu, spôsobil smrť 16 ľudí a zničil stovky budov, stožiarov elektrického vedenia a množstvo úsekov ciest. Kým reportáže amerických televízií prinášali v posledných dňoch zábery ľudí pred spustošenými domami, ktorí sú kvôli neprejazdným cestám odrezaní od zvyšku ostrova, Trumpa bolo na verejnosti počuť skôr vďaka jeho sporu s hráčmi ligy amerického futbalu o ich protestnému kľačaniu pri hymne a k situácii na území patriacom pod správu Washingtonu sa nevyjadroval.

Starostka portorickej metropoly San Juan Carmen Yulínová Cruzová situáciu medzitým označila za „humanitárnu krízu“. Životy mnohých ľudí v nemocniciach sú podľa nej ohrozené pre nedostatok elektriny aj nafty do núdzových generátorov. Mnohí sa vraj nemôžu dovolať pomoci, pretože v množstve miest ostrova nefungujú telefóny. Takmer polovica z 3,4 milióna obyvateľov stále nemá prístup k pitnej vode.

Prezident komentoval situáciu v pondelok, miestnych však skôr popudil pripomienkou, že ostrov má mnohomiliardový dlh, s ktorým „treba niečo robiť“. Pomoc, ktorá prúdi k Portoričanom z Washingtonu, označil za dostatočnú, pripustil však, že obnova ostrova je zložitá, pretože ho od USA delí more. „Táto vec sa volá Atlantický oceán a je to tvrdý oriešok,“ povedal novinárom.

Historik Thomas Alan Schwarz: Zdá sa, že Trump situáciu v Portoriku nemá tak pevne v rukách

Podľa Washingtonu pracuje v Portoriku a na Amerických Panenských ostrovoch na 10-tisíc ľudí z federálnej krízovej agentúry FEMA, ktorí pomáhajú pri obnove zasiahnutých oblastí.

Lídri opozičných demokratov však pripomínajú, že do Texasu či na Floridu išla po predchádzajúcich hurikánoch oveľa vyššia finančná pomoc a rekonštrukcia začala oveľa rýchlejšie. „Po hurikáne Harvey v Houstone a hurikáne Irma na Floride to vyzeralo, že má Trump situáciu pevne v rukách. V prípade Portorika sa aj kvôli tomuto rozptyľovania môže zdať, že to tak úplne nie je,“ povedal agentúre Reuters s odkazom na spomenuté slovné spory sa športovcami historik Thomas Alan Schwarz skúmajúci činnosť amerických prezidentov. Zároveň pripomenul ťažkosti bývalého prezidenta Georgea Busha mladšieho, ktorý čelil silnej kritike za spočiatku pomalú reakciu na hurikán Katrina, ktorý v New Orleans a okolí v roku 2005 zabil viac ako 1800 ľudí.

Sám Trump sa na ostrov chce vydať budúci utorok, pretože by vraj jeho skorší prílet mohol narušiť záchranné a rekonštrukčné práce. Do Texasu aj na Floridu pritom zamieril len pár dní po prechode búrok. „Portoriko je pre mňa veľmi dôležité. Ľudia sú fantastickí. Vyrastal som v New Yorku, preto poznám veľa Portorikáncov,“ dodal Trump.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #USA #Donald Trump #Portoriko #hurikán Maria