Putin: Rusko zlikvidovalo svoje posledné chemické zbrane

Rusko zlikvidovalo svoje posledné chemické zbrane, urobilo to tri roky pred stanoveným termínom. Oznámil to prezident Vladimir Putin, ktorý to označil za historickú udalosť a krok k bezpečnejšiemu svetu. Súčasne vyjadril poľutovanie, že Spojené štáty svoje záväzky v tomto smere nesplnili a termín likvidácie svojich chemických zbraní už trikrát posunuli. Zdôvodnili to nedostatkom financií, čo Putin označil za čudné.

27.09.2017 16:05
debata (24)

„Bez akéhokoľvek prehnaného pátosu možno povedať, že je to skutočne historická udalosť, vzhľadom na obrovské množstvo chemických zbraní ešte zo sovietskych arzenálov, ktorými by podľa odborníkov bolo možné niekoľkokrát zničiť všetko živé na Zemi,“ povedal prezident.

Pripomenul tiež, že ničenie ruských chemických zbraní malo byť zavŕšené v roku 2020, ale stalo sa tak už teraz, čím Rusko plní svoj hlavný medzinárodný záväzok podľa dohovoru o zákaze „barbarských“ chemických zbraní.

„Je to obrovský krok k vyváženejšiemu, bezpečnejšiemu charakteru súčasného sveta,“ zdôraznil. Prezident dúfa, že ruský príklad bude inšpirovať aj ďalšie štáty. „Očakávame, že Spojené štáty, rovnako ako ďalšie krajiny, splnia záväzky prijaté v rámci medzinárodných dohôd,“ dodal.

Na likvidáciu takmer 40000 ton otravných látok v ruských arzenáloch počas 20 rokov vynaložili 316 miliárd rubľov (približne 4,6 miliardy eur). Infraštruktúru, vybudovanú na tento účel, majú využiť na výrobu chemikálií a liečiv, a tiež na likvidáciu nebezpečných odpadov.

Západ: Zbrane naposledy použil Asad

Chemické zbrane naposledy použili v Sýrii, prinajmenšom podľa vyšetrovacej správy Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) z konca júna. Z ich použitia Západ podozrieva ruského spojenca v Damasku, teda vládne vojská prezidenta Asada. OPCW nemala poverenie nájsť vinníkov. Závery ale poslúžia spoločnej vyšetrovacej misii OSN a OPCW, ktorá má za cieľ určiť páchateľa.

V sýrskom meste Chán Šajchún pri útoku zo 4. apríla zomrelo vyše osem desiatok ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Západ je presvedčený, že útočili lietadlá sýrskeho režimu. Vláda prezidenta Assada tvrdia, že za únik chemických látok môžu povstalci, ktorých sklad s týmito látkami údajne zasiahli. Rusko stojí na strane Sýrie.

Spojené štáty v odvete 7. apríla zaútočili strelami s plochou dráhou letu na sýrsku základňu Šajrát, odkiaľ podľa informácií Washingtonu nálet na Chán Šajchún viedli.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemické zbrane #Vladimir Putin