Pre hladomor môže vo východnej Afrike zomrieť viac ako 800-tisíc detí

Viac ako 800-tisíc detí vo východnej Afrike môže kvôli nedostatku jedla v najbližších mesiacoch zomrieť od hladu. Uviedla to v stredu podľa agentúry Reuters najväčšia detská charitatívna organizácia na svete World Vision.

27.09.2017 22:24
Afrika, dieťa, černoch, chlapec, hlad, buš,... Foto: ,
Chlapec Giel z Južného Sudánu, kde je hladomor.
debata (10)

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) trpí v dôsledku bojov a dlhodobého sucha v Južnom Sudáne a Somálsku nedostatkom jedla, vody alebo zdravotnej starostlivosti viac ako 15 miliónov detí. Počet detí, ktoré hladujú, sa v posledných týždňoch zvýšil aj v Etiópii alebo Keni, uvádza organizácia World Vision.

„Nachádzame sa stále v nebezpečnej zóne. Viac ako 800 000 detí zostáva výrazne podvyživených a môžu hladom zomrieť,“ povedal riaditeľ regionálnej pobočky World Vision vo východnej Afrike Christopher Hoffman. Humanitárni pracovníci majú podľa neho mesiac, možno týždne, na to, aby zabránili najhoršiemu.

Hladomor zasiahol tento rok niektoré časti Južného Sudánu, kam sa podľa OSN môže tento rok ešte vrátiť, a v ohrození je aj Somálsko. „Kríza ohrozuje viac ako 24 miliónov ľudí (vo východnej Afrike), čo je viac ako populácia Berlína, Londýna, Chicaga a Bangkoku dohromady,“ uviedol Hoffman.

Sucho prinútilo v Somálsku v čase medzi vlaňajším novembrom a augustom tohto roka viac ako 890 000 ľudí opustiť svoje domovy, ďalších 160 000 utieklo pred násilím. Ľudia, ktorí boli násilím vysídlení, sú pritom podľa OSN najviac ohrození.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Afrika #hladomor