USA chcú v nadchádzajúcom roku prijať maximálne 45-tisíc utečencov

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa chce v nadchádzajúcom fiškálnom roku, ktorý začína v októbri, prijať maximálne 45-tisíc utečencov.

28.09.2017 07:48
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump sa k tomu, že nehodlá do USA prijímať vyššie počty utečencov často vyjadroval aj počas svojej prezidentskej kampane.
debata (8)

Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Trump kvótu formálne oznámi v najbližších dňoch. Na tohtoročný fiškálny rok bol strop nastavený ešte demokratickým prezidentom Barackom Obamom 110-tisíc utečencov, Trump ale program obmedzil na 50-tisíc ľudí.

Chystané opatrenia už Trumpova administratíva oznámila v správe Kongresu. V dokumente sa napríklad uvádza, že pre Afriku činí limit 19-tisíc utečencov, pre Blízky východ a južnú Áziu 17 500, pre Latinskú Ameriku a Karibik 1500 ľudí a pre Európu so Strednou Áziou 2000 utečencov.

Zníženie kvót podľa AP odráža podľa AP Trumpov postoj k prijímaniu utečencov, ktorý preukázal po januárovom nástupe do prezidentskej funkcie. Trump totiž o viac ako polovicu znížil kvótu stanovenú na tohtoročný fiškálny rok, ktorý končí v sobotu. Hoci limit predstavoval 50-tisíc ľudí, konečné číslo je odhadované zhruba o 4000 utečencov vyššie. Pre porovnanie, rok predtým za Obamovej administratívy Spojené štáty prijali necelých 85-tisíc utečencov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #utečenci #Donald Trump #migračná politika