OSN bude o mieri v Sýrii opäť rokovať o mesiac, Putin s Erdoganom vo štvrtok

Ďalšie kolo mierových rokovaní o Sýrii pod záštitou Organizácie Spojených národov (OSN) sa uskutoční približne o mesiac. V stredu to Bezpečnostnej rade (BR) OSN oznámil osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura s tým, že sa budú konať buď koncom októbra alebo začiatkom novembra vo švajčiarskej Ženeve.

28.09.2017 08:32
Rakka Foto: ,
Občianska vojna sa v Sýrii rozpútala pred šesť a pol rokom.
debata (2)

Zástupcovia sýrskej vlády a opozície by si dovtedy mali podľa neho pripraviť požiadavky, aby rokovania „mali zmysel“ a aby sa obe strany na nich podieľali „bez podmienok“.

De Mistura okrem iného uviedol, že nejednotná opozícia má v rámci rozhovorov „povinnosť dať najavo, že chce hovoriť jedným hlasom na spoločnej platforme“ a vláda zase musí „úprimne rokovať s opozíciou“. Podľa neho by mali byť obe strany pripravené na rozhovory o štyroch kľúčových bodoch – vierohodnom lokálnom aj centrálnom riadení krajiny, plánovaní a návrhu novej ústavy, voľbách na ktoré bude dohliadať OSN a boji proti terorizmu.

Počas svojho vystúpenia v BR OSN de Mistura poukázal na priaznivý vývoj v boji proti islamským extrémistom, ktorí sú „nútení k ústupu“. Sýrsky prezident Baššár al-Asad a jeho spojenci už majú pod kontrolou štyri najväčšie mestá aj pobrežie Stredozemného mora a v súčasnosti dobýjajú územie na východnom brehu rieky Eufrat. Vyslanec poukázal aj na pokrok v oslobodzovaní mesta Dajr az-Zaur, ktoré tri roky obliehala teroristická organizácia Islamský štát, a prevzatie kontroly koalície vedenej USA nad väčšinou mesta Rakka. Vyzdvihol tiež potrebu vybudovania štyroch deeskalačných zón, ktoré sú „dôležitým krokom“ k zastaveniu násilia, ktoré pred šesť a pol rokmi rozpútala občianska vojna. Takéto zóny by podľa neho mohli byť predzvesťou celonárodného prímeria a opatrení na poskytnutie humanitárnej pomoci všetkým potrebným.

Putin bude v Ankare rokovať s Erdoganom o mieri v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok v Ankare stretne so svojím tureckým náprotivkom Recep Tayyip Erdoğanom. Témou ich stretnutia bude mierový plán pre Sýriu, na ktorom sa ich krajiny zhodli spoločne s Iránom.

Rusko, Turecko a Irán sa v polovici septembra dohodli, že v Sýrii vytvoria štyri bezpečnostné zóny. Na kontrole dodržiavania pokoja zbraní v zónach by sa mali spoločne podieľať ozbrojené sily všetkých troch krajín. Ich úlohou bude zabrániť incidentom a ozbrojeným stretom medzi sýrskymi vládnymi jednotkami a protivládnymi povstalcami.

Rusko a Irán podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho ozbrojené sily. Turecko naproti tomu stojí na strane protivládnych povstalcov, v posledných mesiacoch sa ale s Ruskom diplomaticky čoraz viac zbližuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Sýria #mier #Vladimir Putin #Staffan de Mistura #USN