Severná Kórea: Nešťastná náhoda praje vojne

Vychladnú hlavy? Alebo sa rastúce napätie v súvislosti so Severnou Kóreou môže premeniť na horúci konflikt? Vzduchom lietajú rakety diktátora Kim Čong-una a tweety prezidenta Donalda Trumpa.

28.09.2017 11:00 , aktualizované: 14:25
Severná Kórea, KĽDR, protest, mládež Foto: ,
Severná Kórea provokatívne napína svaly a nerešpektuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Diktátorský režim zároveň organizuje demonštrácie proti USA a na podporu svojho vodcu Kim Čong-una. Snímka z Pchjongjangu zobrazuje mládež, ktorá protestuje proti americkej zahraničnej politike.
debata (104)

KĽDR si neželá vojnu, ale provokatívne napína svaly a nerešpektuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Šéf Oválnej pracovne sa zase vyhráža raketovému mužovi, ako Trump nazval Kim Čong-una, ohňom a zúrivosťou. No aj predstavitelia amerických ozbrojených síl tvrdia, že nič nenasvedčuje, že by sa Pchjongjang chystal na konvenčnú vojnu.

„Hoci je politický priestor momentálne jednoznačne veľmi napätý, nevideli sme žiadne zmeny v postavení severokórejských síl. A pozeráme sa veľmi pozorne,“ citovala televízia CBS Josepha Dunforda, šéfa Zboru náčelníkov štábov.

Americké bombardéry B-1B sprevádzané stíhačkou F-15C preleteli pred niekoľkými dňami najbližšie k hraniciam vzdušného priestoru KĽDR od roku 2000. "Keby sme sa rozhodli pre vojenskú možnosť, bola by zničujúca. To vám môžem povedať,“ vyhlásil Trump v utorok v Bielom dome.

Severná Kórea sa vyhráža, že by mohla americké lietadlá nabudúce zostreliť. Pchjongjang dokonca pred niekoľkými dňami uviedol, že Trumpove tweety pokladá za vyhlásenie vojny. Vážnosť situácie zachraňoval Biely dom, ktorý KĽDR odkázal, že žiadna vojna sa nezačala.

Je to, samozrejme, Južná Kórea, ktorá by bola prvá na muške v prípade vojny na Kórejskom polostrove. Denník Washington Post napísal, že keď v roku 1994 prezident Bill Clinton zvažoval bombardovanie jadrového reaktora v KĽDR, Američania odhadovali, že následná vojna by si vyžiadala minimálne milión mŕtvych. A teraz má Severná Kórea k dispozícii aj atómové bomby. Pred 23 rokmi nakoniec ku konfliktu nedošlo a prevážil diplomatický prístup.

"Je absolútne nevyhnutné, aby USA a Južná Kórea zvládli situáciu prezieravo a neoblomne, aby sme v oblasti zabránili ďalšiemu zvyšovaniu napätia, alebo nejakým náhodným vojenským konfliktom,“ citoval denník South China Morning Post juhokórejského ministra zahraničných vecí Kang Kjung-whaa.

Podľa viacerých expertov sa však svet musí pripraviť, že situácia bude ďalej eskalovať. Zo strany KĽDR sa dajú očakávať nové raketové testy, možno aj skúška jadrovej bomby. Washington zase bude žiadať tvrdšie sankcie proti Pchjongjangu.

Keby sme sa rozhodli pre vojenskú možnosť, bola by zničujúca. To vám môžem povedať.
Donald Trump, americký prezident

"Obe strany budú na seba tlačiť. Po chvíli sa ukáže, na koho strane je čas. Potom zúčastnené krajiny začnú uvažovať o dialógu, aby kontrolovali eskaláciu napätia,“ reagoval pre Pravdu Narušige Mičišita z Národného inštitútu pre politické štúdie v Tokiu.

"Je náročné predpovedať, ako sa súčasná situácia vyvinie. Niektorí experti tvrdia, že existuje 50-percentná šanca, že sa začne konvenčná vojna, čo by bol katastrofický scenár. A je tu 10-percentná možnosť jadrového konfliktu, čo by bola tragédia pre ľudstvo,“ uviedol politológ Jeffrey Kingston z Temple University v Tokiu. "Veľká časť rétorického súboja sa týka domácej politickej situácie v KĽDR a USA. Nikto nemá záujem ísť do vojny, ale možnosť, že sa niekto preráta, je vysoká. Soul frustruje, že Trump podnecuje napätie a rinčí zbraňami. Japonský premiér Šinzó Abe stojí po boku amerického prezidenta, ale verejnosť v krajine mu vyčíta, že neskúša diplomatické riešenia,“ vysvetlil pre Pravdu Kingston.

Aj podľa experta na medzinárodné vzťahy z King’s College v Londýne Waltera Ladwiga je pravdepodobné, že v súvislosti s KĽDR uvidíme minimálne v krátkodobom horizonte nestabilitu. "Predstavitelia USA ako minister obrany James Mattis a šéf diplomacie Rex Tillerson signalizujú, že budú akceptovať KĽDR ozbrojenú jadrovými zbraňami a raketami. V tom prípade sa pozornosť Ameriky zameria na odstrašenie Severnej Kórey, čo by teoreticky mohlo priniesť stabilnejšie vzťahy,“ tvrdí Ladwig.

Odborník však pripomína, že veľa závisí od plánov Pchjongjangu. "Ak je jeho jadrový program jednoducho nástrojom, ako zabrániť možnej americkej intervencii alebo ho chce využiť na získanie prestíže, vzájomné jadrové odstrašenie môže viesť k stabilnejším politickým vzťahom. Keď ho však Severná Kórea bude pravidelne využívať, aby prostredníctvom neho získavala pomoc, peniaze a potraviny od USA, Japonska, Južnej Kórey, ale aj Číny, tak nás čakajú zložité časy,“ myslí si Ladwig.

Južná Kóre: Ďalšie provokácie KĽDR by mohli prísť už v októbri

Južná Kórea očakáva, že Severná Kórea uskutoční ďalšie provokatívne akcie. Tie by mohli pripadnúť na výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce alebo na čas konania zjazdu čínskej komunistickej strany.

Poradca pre národnú bezpečnosť Čong Ui-jong na stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom povedal, že očakáva provokácie zo strany KĽDR okolo 10. a 18. októbra. Svoje výroky však nijako nespresnil.

Severokórejské oficiálne zdroje uvádzajú 10. október 1945 za dátum založenia vládnucej strany, hoci podľa niektorých názorov strana vznikla o niečo neskôr.

Zjazd vládnucej Komunistickej strany Číny, ktorý sa koná každých päť rokov, začne 18. októbra. Ide o kľúčovú politickú udalosť v Číne v tomto roku. Na zjazde sa má vymeniť päť zo siedmich členov stáleho výboru politbyra, ktorý určuje dianie v krajine.

Peking je najbližším diplomatickým a obchodným spojencom KĽDR, ale v reakcii na neutíchajúce jadrové a raketové testy Severnej Kórey prijíma voči Pchjongjangu stále prísnejšie sankcie. Severná Kórea vykonáva svoje zbrojné skúšky často práve pri príležitosti dôležitých výročí, akými sú napríklad aj výročia narodenia členov vládnucej dynastie Kimov.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump