V Nemecku hrozí vydierač otrávením potravín, niekoľko sa ich už našlo

Neznámy vydierač hrozí otrávením potravín v nemeckých obchodoch, ak nedostane milióny eur. V juhonemeckom Friedrichshafene sa už niekoľko otrávených produktov s detskou výživou našlo.

28.09.2017 12:57 , aktualizované: 16:00
debata (6)

Polícia, ktorá po páchateľovi pátra, to uviedla na tlačovej konferencii v juhonemeckej Kostnici a vyzvala verejnosť na zvýšenú opatrnosť.

Server denníka Bild uviedol, že vyhrážka prišla už v sobotu 16. septembra viacerým firmám, ktoré predávajú aj potraviny, vrátane spoločností Aldi, Lidl, Rossmann či DM. Polícia to zatiaľ nepotvrdila, na tlačovej konferencii uviedla, že sa k názvom firiem vyjadrovať nebude. Vydierač podľa Bildu požaduje desať miliónov eur.

Polícia však informovala o zázname z bezpečnostných kamier v jednom z obchodov, ktorý podľa nej zrejme ukazuje podozrivého. Muž, ktorý pohrozil otravou 20 druhov potravín v obchodoch po celom Nemecku aj v zahraničí, má podľa polície okolo 50 rokov, športovú postavu a stredný vzrast.

Na prípade teraz pracuje osobitný vyšetrovací tím s označením Apfel (jablko), ktorý má 220 členov. Po vydieračovi sa rozbehlo pátranie aj v zahraničí. Zatiaľ je do neho zapojená predovšetkým polícia vo Švajčiarsku a Rakúsku, teda dvojici krajín, ktoré ležia neďaleko Friedrichshafenu.

V detskej výžive bola prísada do nemrznúcich zmesí

Polícia nemeckých občanov vyzvala, aby pri nákupe potravín kontrolovali, či s nimi niekto nemanipuloval. Doteraz otrávené produkty sa jej podarilo odhaliť aj vďaka tomu, že na ne vydierač sám upozornil.

V zaistenej detskej výžive odborníci zistili etylénglykol, v priemysle známy ako fridex, ktorý sa pridáva napríklad do nemrznúcich chladiacich kvapalín pre autá. Ide o jedovatú tekutinu sladkej chuti, bez farby a zápachu, ktorá môže byť už v malých dávkach nebezpečná. Pri požití sa príznaky otravy prejavujú najprv zvracaním, nakoniec môžu zlyhať obličky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vydierač #otrávené potraviny