Otto Warmbier, ktorého zrejme mučil režim KĽDR, zomrel pre poškodenie mozgu

Americkému študentovi sa prestal dobre okysličovať mozog po neznámom zranení hlavy, ktoré utrpel rok pred smrťou.

28.09.2017 13:45
debata (26)

Otto Warmbier, ktorého prepustili zo severokórejského väzenia, zomrel v dôsledku nedostatočného prísunu kyslíka do mozgu. Ten spôsobilo neznáme zranenie hlavy, ktoré 22-ročný mladík utrpel rok pred smrťou.

V stredu o tom informovala koronerka okresu Ohio Lakshmi Sammarco s tým, že pri obhliadke nevidela jasné náznaky toho, že by ho počas väznenia mučili.

zväčšiť Otto Warmbier, zrejme v modrom tričku, ktorého... Foto: Reuters, Bryan Woolston
warmbier Otto Warmbier, zrejme v modrom tričku, ktorého nesie holohlavý muž, opúšťa lietadlo a smeruje do pristavenej sanitky.

Podľa Warmbierových rodičov mladíka v Severnej Kórei „systematicky mučili“ po tom, ako ho v januári 2016 zadržali po tom, ako chcel v hoteli údajne ukradnúť politický propagandistický plagát. Počas utorkového rozhovoru v televíznej relácii Fox and Friends uviedli, že keď videli svojho syna pri návrate domov, prudko sa trhal, vydával „neľudské zvuky“, jeho končatiny boli úplne zdeformované, mal poškodené zuby a na nohe mal jazvu po dlhodobo otvorenej rane.

Sammarco, ktorá mohla na žiadosť rodičov vykonať len vonkajšiu obhliadku, však uviedla, že syn Freda a Cindy Warmbierovcov bol na niekoho, kto bol vyše roka pripútaný na lôžko vo „výbornom stave“. Na tele mal údajne menšie jazvy a len pri jednej z nich nevedeli určiť príčinu. Trhavé pohyby a zvuky pripísala nedostatku kyslíka v mozgu.

Na utorkový rozhovor Warmbierovcov reagoval aj americký prezident Donald Trump, ktorý ho nazval „výborným interview“. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter tiež napísal, že v KĽDR „Otta neuveriteľne mučili“.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #pitva #študent #mučenie #súdna pitva #Otto Warmbier