Trump po hurikáne zrušil obmedzenie prístupu lodí do Portorika

Americký prezident Donald Trump na desať dní pre oblasť Portorika pozastavil platnosť federálneho zákona, ktorý obmedzuje prístup zahraničných lodí do amerických prístavov.

28.09.2017 16:40
debata

Cieľom je pomôcť s čo najrýchlejšími dodávkami ropy a ďalších surovín na ostrov zdevastovaný hurikánom Maria. Šéf Bieleho domu čelil v posledných dňoch kritike, že pomoc Portoriku, kde žije 3,4 milióna ľudí, zanedbal.

Takzvaný Jonesov zákon vyžaduje, aby lode, ktoré prepravujú náklady a cestujúcich medzi jednotlivými americkými prístavmi, vlastnili americké subjekty a aby na nich boli americké posádky.

Trump na žiadosť portorického guvernéra Ricarda Rossella „schválil s okamžitou platnosťou pozastavenie Jonesovho zákona pre Portoriko“, oznámila hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová na twitteri.

Hurikán Maria zasiahol Portoriko minulú stredu, spôsobil smrť 16 ľudí a zničil stovky budov, stožiarov elektrického vedenia a množstvo úsekov ciest. Takmer polovica ľudí na ostrove zostáva bez pitnej vody a elektriny. Miestni obyvatelia aj opoziční demokrati prezidentovi vyčítali, že jeho prístup je pri Portoriku výrazne váhavejší než pri Floride či Texase, ktoré zasiahli predchádzajúce búr­ky.

Hurikán Maria zoslabol na tropickú búrku a postupuje na východ od Spojených štátov smerom nad Atlantický oceán.

debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Portoriko #hurikán Maria