Novým veľvyslancom USA v Rusku bude Jon Huntsman

Za prezidentovania Baracka Obamu zastával Huntsman post amerického veľvyslanca v Číne.

29.09.2017 08:13
debata (10)

Senát Spojených štátov vo štvrtok potvrdil, že novým veľvyslancom USA v Rusku sa stane skúsený diplomat a bývalý guvernér štátu Utah Jon Huntsman. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za úradu niekdajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu zastával Huntsman post amerického veľvyslanca v Číne, za vlády bývalého prezidenta Georgea Busha mladšieho slúžil ako veľvyslanec USA v Singapure.

Novým veľvyslancom USA v Rusku sa stane skúsený... Foto: SITA/AP, Alex Brandon
Huntsman Novým veľvyslancom USA v Rusku sa stane skúsený diplomat Jon Huntsman.

Republikáni aj demokrati zo senátnej komisie pre zahraničné vzťahy sa zhodli na tom, že Huntsman má potrebné diplomatické skúsenosti a v hlasovaní ho zvolili jednomyseľne.

Senát tiež rozhodol, že súčasný americký veľvyslanec v Turecku John Bass sa stane americkým veľvyslancom v Afganistane a diplomat Justin Siberell bude veľvyslancom USA v Bahrajne.

O zásahu Ruska do predvolebnej kampane nepochybuje

Huntsman začne svoje pôsobenie v Moskve vo chvíli, keď osobitný vyšetrovateľ menovaný ministerstvom spravodlivosti Robert Mueller a kongresový výbor vyšetria, či sa Rusko pokúsilo ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA v prospech súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa a či členovia Trumpovho tímu v tej dobe udržiavali tajné rozhovory s Moskvou.

Rusko aj Trump obvinenia odmietajú.

Huntsman povedal, že o ruskom zasahovaní do minuloročnej americkej prezidentskej kampane nepochybuje.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #veľvyslanec #veľvyslanec USA #Jon Huntsman