MAAE: KĽDR urobila veľký pokrok vo vývoji svetu nebezpečných zbraní

Posledný jadrový test KĽDR zvýšil napätie na Kórejskom polostrove a následne OSN uvalila na Severnú Kóreu nové, prísnejšie sankcie.

29.09.2017 08:49
debata (2)

Šiesty jadrový test, ktorý 3. septembra vykonala Severná Kórea, nasvedčuje tomu, že krajina urobila veľký pokrok na ceste k vývoju zbraní, ktoré predstavujú riziko pre celý svet. Pri svojej návšteve juhokórejského Soulu to povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukijo Amano.

Južná Kórea očakáva ďalšie provokácie zo strany... Foto: SITA/AP, Vincent Thian
korea, kldr, severna korea Južná Kórea očakáva ďalšie provokácie zo strany KĽDR, pretože sa blíži výročie vzniku severokórejskej komunistickej strany.

Posledný jadrový test KĽDR zvýšil napätie na Kórejskom polostrove a následne OSN uvalila na Severnú Kóreu nové, prísnejšie sankcie.

„Pri poslednom jadrovom teste bolo uvoľnených viac energie než pri predchádzajúcom testovaní, čo znamená, že KĽDR urobila veľmi rýchly pokrok,“ povedal Amano a dodal, že ide o „novú a globálnu hrozbu“.

Zjednotenie ako priorita

Amano tiež povedal, že MAAE v súčasnej chvíli nie je schopná potvrdiť pravdivosť tvrdení Pchjongjangu, že išlo o testovanie vodíkovej bomby. „Najdôležitejšie teraz je, aby sa medzinárodná komunita zjednotila,“ povedal.

K rastúcemu napätiu v poslednej dobe tiež prispelo, že KĽDR podnikla dva ďalšie testy medzikontinen­tálnych balistických striel, napriek kritike medzinárodnej komunity.

Južná Kórea vo štvrtok oznámila, že očakáva ďalšie provokácie zo strany KĽDR, pretože sa blíži výročie vzniku severokórejskej komunistickej strany a konania zjazdu čínskej komunistickej strany.

USA by mali počkať na Čínu

Nadávky, ktoré si v posledných dňoch vymieňali prezident USA Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un, situáciu ešte zhoršili. Členovia medzinárodného spoločenstva USA a KĽDR vyzvali, aby spor vyriešili diplomaticky a aby Pchjongjang prestal so zbrojením.

Peking, ktorý je najbližším diplomatickým a obchodným spojencom KĽDR, v reakcii na neutíchajúce jadrové a raketové testy Severnej Kórey prijíma voči Pchjongjangu stále prísnejšie sankcie.

Predstaviteľ amerického ministerstva zahraničia vyzval Kongres Spojených štátov, aby sa neponáhľal s uvalením nových sankcií na KĽDR s tým, že je potrebné počkať na výsledky najnovších čínskych sankcií.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #maae #raketové testy #jadrový test