Polícia zatkla Navaľného pred odjazdom na míting

Ruská polícia zadržala opozičného politika Alexeja Navaľného pri jeho bydlisku v Moskve. Chystal sa práve odcestovať na zhromaždenie svojich prívržencov v Nižnom Novgorode v rámci svojej kampane pred jarnými prezidentskými voľbami. Miestne úrady míting označili za nezákonný.

29.09.2017 10:44 , aktualizované: 11:39
debata (23)

„Och, ako ten starček Putin nechce, aby som sa dostal na míting v Nižnom Novgorode. Vyšiel som (z domu), aby som odišiel na stanicu, ale zadržali ma. Bolo to ako vo filme. Prišlo auto a z neho vystúpili policajti,“ uviedol Navaľnyj na sociálnych sieťach s tým, že ho policajti pravdepodobne vezú na strážnicu, bez toho, aby mu oznámili nejaké obvinenie či vysvetlenie.

„Ako obvykle. Zadržali, priviezli, chránia a nikto nič nevie. Pýtam sa: prečo ste ma zadržali? Odpovedajú, že sa to hneď vysvetlí.“

Moskovská správa ministerstva vnútra uviedla, že policajti Navaľného zadržali za „výzvy na nepovolené verejné akcie“. Súčasne vyzvala občanov „nepodliehať provokáciám a zdržať sa účasti na nepovolených akciách“.

„Kremeľ považuje moje stretnutie s voličmi za obrovskú hrozbu a dokonca za urážku – veď k nim na stretnutie nikto zadarmo nechodí,“ poznamenal neskôr Navaľnyj. Jeho prívrženci v Nižnom Novgorode údajne plánujú usporiadať nepovolenú demonštráciu na podporu svojho lídra.

Navaľnyj, ktorý sa stal známym bojom proti korupcii, bol jedným z lídrov veľkých protivládnych demonštrácií na prelome rokov 2011 a 2012, s ktorými skoncoval až návrat Vladimira Putina do Kremľa. Navaľnyj teraz organizuje volebnú kampaň pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v marci 2018, hoci ho úrady s odvolaním na predchádzajúce odsúdenia nechcú do „bitky“ o Kremeľ pripustiť.

Tento rok 12. júna, keď sa v krajine slávil štátny sviatok, Navaľnyj zorganizoval protestnú demonštráciu proti korupcii v centre Moskvy. Účasť mu ale nedopriali, zatkli ho hneď pri odchode zo svojho bytu. Pri mítingu polícia zadržala stovky ďalších ľudí. Odsedieť si potom musel 25 dní vo väzení.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #Rusko #Alexej Navaľnyj