Twitter zablokoval viac ako 200 účtov s väzbami na Rusko

Spoločnosť Twitter zablokovala v súvislosti s vyšetrovaním ruského vplyvu na minuloročné prezidentské voľby v USA viac ako 200 účtov napojených na Rusko.

29.09.2017 11:19
debata (10)

O tom, ako cielené reklamy z Ruska mohli využívať platformu na ovplyvňovanie prezidentských volieb, informovala firma americký senátny výbor pre tajné služby vo štvrtok.

Správu predloženú Twitterom, kritizoval demokratický senátor Mark Warner, ktorý je podpredsedom senátneho výboru pre tajné služby. Podľa neho spoločnosť neposkytla dostatočné odpovede na otázky ohľadne možného využitia platformy pre ovplyvňovanie volieb.

Laxný prístup k šíreniu falošných a manipulatívnych správ na Twitteri vyčítali kritici spoločnosti v minulosti už niekoľkokrát.

Rozhodnutie Twitteru zablokovať účty spájané s Ruskom sa dotklo ruskej štátnej televízie Russia Today (RT). Tá podľa štvrtkového oznámenia spoločnosti utratila za politickú reklamu na Twitteri 274100 dolárov (232722 eur). Propagovala údajne 1823 tweetov, ktoré sa zameriavali na americký trh. Podľa riaditeľky televízneho kanálu Margarity Simoňjanovej išlo o bežnú reklamnú prax.

„Twitter odhalil (americkému) Kongresu monštruózne informácie: utrácame (spoločnosť RT) peniaze na reklamné kampane. Rovnako tak, ako to robia všetky médiá na svete,“ uviedla Simoňjanová. Dodala, že RT má reklamu na billboardoch, na letiskách, v rádiách alebo aj vo vysielaní americkej televízie CNN.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Twitter #sociálne siete #voľby prezidenta USA