Ruský úrad vyšetruje televíznu stanicu CNN International

V máji sa televízia CNN spoločne s americkými rozhlasovými stanicami stala terčom kritiky aj ruského parlamentu.

29.09.2017 13:43
debata (42)

Ruská štátna agentúra Roskomnadzor, hlavná služba cenzúrneho dohľadu, obvinila americkú spravodajskú televíznu stanicu CNN International z porušovania ruského federálneho zákona o médiách. Zástupcov televízie úrad pozval na spoločné rokovania, kde firme pravdepodobne vydá napomenutie, okrem iného aj pre porušovanie podmienok vysielacej licencie, napísala agentúra Interfax. Podrobnosti o tom, čo presne televízna stanica porušila, Roskomnadzor neuviedol. V Moskve si medzitým prezident Vladimir Putin posťažoval, že ruské médiá v cudzine čelia rastúcemu nátlaku. Ruská diplomacia už skôr varovala, že Moskva odpovie na údajné americké ústrky recipročne.

V máji sa televízia CNN spoločne s americkými rozhlasovými stanicami stala terčom kritiky aj ruského parlamentu. Podľa niektorých ruský politikov sa americké médiá v masívnom meradle snažia spochybniť demokratickú podstatu ruského volebného systému. Ruský prezident Vladimir Putin si na porade bezpečnostnej rady podľa svojho hovorcu posťažoval na tlak, akému sú vraj vystavené ruské médiá v zahraničí. „Porada sa dotkla aj otázky pokračujúceho a občas narastajúceho tlaku na ruské médiá v niektorých zahraničných štátoch. Takéto počínanie voči našim médiám je neprijateľné,“ povedal hovorca Dmitrij Peskov novinárom bez toho aby menoval štáty, ktoré podľa Kremľa na ruské médiá tlačia.

Hovorca ruskej diplomacie nedávno obvinil Washington z nátlaku na ruskú štátnu televíziu vysielajúcu v angličtine Russia Today (RT) a varovala, že Moskva by mohla zareagovať recipročne.

Americká spoločnosť Twitter zablokovala v súvislosti s vyšetrovaním ruského vplyvu na minuloročné prezidentské voľby v USA viac ako 200 účtov napojených na Rusko, čo sa dotklo aj RT. Tá podľa štvrtkového oznámenia spoločnosti minula za politickú reklamu na twitteri 274 100 dolárov. Propagovala údajne 1823 tweetov, ktoré sa zameriavali na americký trh. Podľa riaditeľky televízneho kanálu Margarity Simoňjanovej šlo o bežnú reklamu v praxi.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #CNN