V Malajzii sa začne proces so ženami, ktoré údajne zabili brata Kim Čong-una

V pondelok sa začne proces s dvoma ženami obvinenými zo zabitia polovičného brata lídra Severnej Kórey Kim Čong-nama na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpur.

29.09.2017 14:08
debata (2)

Dvadsaťpäťročná Indonézanka Siti Aisyahová, a dvadsaťosemročná Doan Thi Huongová z Vietnamu, sú obvinené z vraždy Kim Čong-nama, ktorá sa stala 13. februára. Kim Čong-nama údajne otrávili tak, že mu po tvári rozotreli chemikáliu VX, ktorú Organizácia Spojených národov označuje za zbraň hromadného ničenia.

Dvojica však svojim právnikom tvrdí, že nevedeli, že sa zúčastnili smrteľného útoku a verili, že to, čo robili, bol len žart vrámci reality show so skrytou kamerou. Ženy budú čeliť trestu smrti, ak ich odsúdia.

Veľmi očakávaný proces sa začne v pondelok na najvyššom súde v Malajzii a mal by trvať až do 30. novembra.

Hlavný prokurátor: Vypovedať bude 10 expertov

Hlavný prokurátor Muhamád Iskandar Ahmad sa odmietol vyjadriť k podrobnostiam tohto prípadu, ale povedal, že na súd prizvú 30 až 40 svedkov, vrátane desiatich odborníkov, aby svedčili.

Očakáva sa, že na trestné stíhanie budú čoskoro prizývať patológov aj chemikov, povedal Hisyam Teh, právnik Doan Thi Huongovej.

Kedysi stabilné vzťahy medzi Malajziou a Severnou Kóreou sa narušili potom, ako Severná Kórea spochybnila Malajziu pri vyšetrovaní vraždy Kim Čong-nama. Malajzijská vláda vyhostila severokórejského veľvyslanca a Pchjongjang ako odpoveď zakázal všetkým Malajzijčanom opustiť krajinu. Malajzia zabezpečila ich prepustenie výmenou za vrátenie tela Kim Čong-nama do Severnej Kórey a bezpečný návrat domov pre troch Severokórejčanov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #proces #Kim Čong-nam