Španielska polícia nariadila rodičom, aby opustili školy, kde chcú usporiadať referendum

Rodičia zorganizovali stretnutia v školách, kde plánujú v nedeľu zriadiť volebné miestnosti pre referendum o nezávislosti Katalánska.

30.09.2017 13:26 , aktualizované: 15:37
debata (9)

Katalánska polícia nariadila rodičom a ich deťom, aby do nedele do 6:00 opustili školské priestory, v ktorých zamýšľajú usporiadať referendum. Otec dvoch dcér Quim Roy uviedol, že muži zákona takisto zakázali niekoľkým desiatkam rodičov a ich deťom prezentovať materiály spojené s referendom. Rodičia zorganizovali stretnutia v školách, kde chcú v nedeľu zriadiť volebné miestnosti pre referendum o nezávislosti Katalánska.

Vláda zablokovala softvér, ktorý chceli Katalánci použiť v referende

Španielska Civilná garda zablokovala softvér, ktorý chceli použiť Katalánci v plánovanom nedeľnom referende. V sobotu to uviedol hlavný splnomocnenec španielskej centrálnej vlády v regióne Enric Millo. Agenti konajúci na základe nariadenia súdu zablokovali softvér, pomocou ktorého malo viac ako 2300 hlasovacích miest zdieľať výsledky a ľudia protredníctvom neho tiež mali mať prístup k online hlasovaniu.

Ide pritom o zatiaľ posledné opatrenie centrálnej vlády, ktorá trvá na tom, že referendum je protiústavné a nesmie sa uskutočniť. Katalánska regionálna vláda naopak opakuje, že sa uskutoční za každých okolností.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum