USA sondujú, či je KĽDR ochotná rokovať o svojom jadrovom programe

Spojené štáty udržujú so Severnou Kóreou "komunikačné kanály" a zisťujú, nakoľko je režim severokórejského vodcu Kim Čong-una ochotný rokovať o svojom jadrovom programe. Podľa agentúry AFP to oznámil americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý je na návšteve Číny.

30.09.2017 18:41
debata (46)

„Kladieme otázky. Udržujeme komunikačné linky s Pchjongjangom, nie sme v úplnej tme, máme dva, tri kanály otvorenej komunikácie,“ povedal Tillerson novinárom. „Sondujeme, tak zostaňte pozorní,“ dodal.

Tillerson prijal v Pekingu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, s ktorým mal šéf americkej diplomacie na programe okrem iného rozhovor o kríze okolo KĽDR. Washington nalieha na Peking, aby vyvíjal čo najväčší nátlak na Pchjongjang s cieľom zastaviť severokórejský vývoj rakiet a jadrových zbraní.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok konštatovala, že šiesty jadrový test, ktorý Severná Kórea podnikla 3. septembra, nasvedčuje tomu, že krajina urobila veľký pokrok na ceste k vývoju zbraní, ktoré predstavujú riziko pre celý svet.

Bezpečnostná rada OSN na test reagovala tým, že na Severnú Kóreu uvalila nové, prísnejšie sankcie.
46 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR