Muž, ktorý v Nemecku vydieral supermarkety, priznal vinu

Muž zadržaný v Nemecku pre vydieranie supermarketov, ktorým hrozil, že otrávi predávané potraviny, priznal vinu. Informovala o tom v sobotu večer prokuratúra spoločne s políciou.

01.10.2017 11:36
debata (6)

Päťdesiattriročný muž prostredníctvom e-mailov požadoval desať miliónov eur. Tvrdil, že inak otrávi 20 druhov potravín v obchodoch po celom Nemecku aj v zahraničí.

V polovici septembra podľa agentúry DPA umiestnil v supermarkete v juhonemeckom Friedrichshafene päť pohárov s otrávenou detskou výživou. Zadržaný uisťuje, že žiadne ďalšie otrávené potraviny nikam nedal.

Polícia sa domnieva, že zatknutý konal sám. Obvinený je z pokusu o lúpežné vydieranie a podľa štátneho zástupcu Alexandera Bögera mu v prípade odsúdenia hrozí až 15 rokov väzenia. V nájdenej detskej výžive odborníci zistili etylénglykol, v priemysle známy ako fridex, ktorý sa pridáva napríklad do nemrznúcich chladiacich kvapalín pre autá. Po požití sa príznaky otravy prejavujú najprv zvracaním, nakoniec môžu zlyhať obličky.

Böger informoval, že v byte zadržaného v Ofterdingenu polícia v piatok našla fľašu s etylénglykolom.

Server denníka Bild uviedol, že vyhrážka prišla celej rade firiem, ktoré predávajú aj potraviny, vrátane spoločností Aldi, Lidl, Rossmann či DM.

Nemecko si však po zatknutí podozrivého neoddýchlo. V jednej drogérii v spolkovej krajine Porýnie-Falcko sa v sobotu našla podozrivá injekčná striekačka naplnená tekutinou, čo vyvolalo väčší policajný zásah. Experti okamžite kvapalinu analyzovali a zistili, že obsahuje prevažne vodu a chemickú látku, ku ktorej polícia neoznámila ďalšie informácie.

Polícia spočiatku zisťovala, či prípad nejako súvisí so zadržaným vydieračom, to sa ale nepotvrdilo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #otrava #supermarket