S Britániou opustí EÚ aj Severné Írsko, upozornil minister

V minulom referende o odchode Británie z EÚ väčšina zúčastnených voličov v Severnom Írsku hlasovala za zotrvanie v únii.

01.10.2017 19:36
debata (6)

Spolu s Britániou opustí Európsku úniu, jej jednotný trh a colnú úniu tiež Severné Írsko. Oznámil to v severoanglickom Manchestri na výročnej konferencii Konzervatívnej strany britský minister pre Severné Írsko James Brokenshire. Podľa agentúry Reuters tak vylúčil akúkoľvek nádej, že by región mohol udržať s úniou užšie ekonomické väzby a vyhol sa tak obnove hraníc s Írskom, ktoré v EÚ zostáva.

„Európsku úniu opustíme v roku 2019 ako jedno Spojené kráľovstvo. To zahŕňa aj opustenie jednotného trhu a colnej únie, aby sme mohli uzavrieť nové obchodné dohody so zvyškom sveta,“ povedal Brokenshire.

Írsky premiér Leo Varadkar minulý mesiac vyzval EÚ a Britániu, aby vyjednali určitú výnimku z brexitu pre Severné Írsko, obsahujúci napríklad zachovanie colnej únie pre tento región.

V minulom referende o odchode Británie z EÚ väčšina zúčastnených voličov v Severnom Írsku hlasovala za zotrvanie v únii.
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit