Španielsky premiér obhajoval zásah polície v Katalánsku

Španielsky premiér Mariano Rajoy v pondelok pri stretnutí s šéfmi opozičných politických strán obhajoval nedeľný policajný zásah v Katalánsku, kde regionálna vláda usporiadala referendum o nezávislosti. Hlasovanie zakázal španielsky súd kvôli rozpore so španielskou ústavou.

02.10.2017 10:32 , aktualizované: 22:16
katalánsko, referendum Foto: ,
Policajti bránili ľuďom hlasovať v referende.
debata (287)

Policajná akcia mala za následok stovky zranených, čo vyvolalo kritiku i v zahraničí. Podľa agentúry AP predseda opozičných socialistov Pedro Sánchez násilie, pri ktorom podľa poslednej bilancie bolo zranených viac ako 1300 osôb, hlavne civilistov, ostro odsúdil. Rajoy sa tiež zišiel s Albertom Riverom, vodcom liberálnej a propodnikateľskej strany Ciudadanos, ktorá referendum tiež odmieta.

Rajoyov úrad vydal vyhlásenie, podľa ktorého španielsky premiér hovoril aj s predstaviteľmi Európskej únie a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Vraj im vysvetlil, že referendum podľa názoru Madridu zlyhalo, a prejavil odhodlanie zabrániť tomu, aby hlasovanie akokoľvek narušovalo „stabilitu a demokraciu“.

Pri násilných stretoch s políciu bolo zranených 893 ľudí

Stovky ľudí sa v pondelok zišli na barcelonskom námestí Sant Jaume, kde protestovali proti policajným násilnostiam počas nedeľňajšieho neoficiálneho referenda o nezávislosti regiónu. Miestna vláda, ktorá plánuje vyhlásiť nezávislosť Katalánska, sa zišla na zasadnutí za zatvorenými dverami.

Španielsky minister spravodlivosti Rafael Catalá medzitým povedal, že ak Katalánsko nezávislosť skutočne vyhlási, vláda by mohla využiť svoje ústavné právo a pozastaviť regiónu autonómiu.

Katalánske úrady oznámili, že pri násilných stretoch s políciou sprevádzajúcich hlasovanie zranili 893 ľudí, z toho štyroch vážne. Pôvodná bilancia bola zhruba 850 zranených.

Najväčšia ústavná kríza v Španielsku za posledné desaťročia

Katalánsky kabinet na schôdzke rozhodne o ďalších krokoch. Kabinet zrejme požiada katalánsky parlament, aby ešte v tomto týždni hlasoval o vyhlásení nezávislosti.

„Je normálne, že v takýchto situáciách ľudia zažívajú výnimočné pocity,“ povedal v katalánskom rozhlase katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras. Španielska vláda podľa neho zneužila moc a silu. „Mnoho ľudí je tým zdesených,“ dodal s tým, že katalánska vláda bude výsledok referenda rešpektovať.

Španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý čelí najväčšej ústavnej kríze svojej krajiny za posledné desaťročia, rokuje s hlavnými predstaviteľmi vládnej Ľudovej strany. Počas dňa sa stretne so zástupcami ďalších strán. Rokovať budú o ďalšom postupe.

Minister spravodlivosti je pripravený aj na bolestivé opatrenia

„Je tu článok 155 (ústavy). Môžeme použiť všetku silu nášho práva,“ uviedol Catalá v televíznom rozhovore. Povinnosťou vlády je podľa neho riešiť problémy. „A my tak budeme robiť, aj keď niektoré opatrenia môžu bolieť,“ dodal Catalá.

Katalánskej úrady uviedli, že nedeľného hlasovania sa zúčastnilo asi 2,26 milióna voličov a približne 90 percent z nich hlasovalo za nezávislosť regiónu. Účasť podľa týchto údajov predstavovala 42,3 percenta z celkového počtu 5,34 milióna voličov. Madrid považuje hlasovanie za nezákonné a snažil sa ho prekaziť.

Katalánske médiá píšu, že zakázané hlasovanie bolo predzvesťou rozhodujúceho stretu medzi centrálnou vládou v Madride a touto autonómnou oblasťou.

Macron podporil španielsku jednotu a Rajoya

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok podporil v súvislosti s nedeľňajším referendom v Katalánsku španielsku jednotu. Nezmienil sa pritom o násilí, ktoré hlasovanie sprevádzalo, upozornila agentúra AFP.

V rozhovore so španielskym premiérom Marianom Rajoyom vyjadril Macron „svoju oddanosť španielskej ústavnej jednote“. Dodal, že Rajoy je pre neho v Španielsku „jediným partnerom na rokovanie“.

Tusk vyzval Madrid, aby už proti Kataláncom nepoužíval silu

Predseda Európskej rady Donald Tusk v pondelok vyzval španielskeho premiéra Mariana Rajoya, aby sa Španielsko vyhlo ďalšiemu použitiu sily po násilí, ktoré sprevádzalo nedeľné referendum v Katalánsku. Tusk o tom informoval na svojom twitterovom účte.

Šéf summitov Európskej únie v telefonickom rozhovore španielskeho premiéra žiadal, aby našiel spôsob, ako sa vyhnúť novej eskalácii násilia, a to napriek tomu, že inak „zdieľa jeho ústavné argumenty“. Podľa španielskej ústavy sa môže vyhlasovať referendum v krajine len so súhlasom celoštátneho parlamentu. Madrid preto katalánske hlasovanie považuje za nezákonné.

EK vyzýva na dialóg

Na rýchly návrat od konfrontácie k dialógu v súvislosti s dianím v Katalánsku vyzvala Európska komisia (EK). Jej hovorca Margaritis Schinas pred novinármi zdôrazňoval, že je potrebná hlavne jednota a stabilita, nie fragmentácia. Schinas ale tiež zopakoval doterajší postoj komisie, že nedeľné chaotické referendum o nezávislosti Katalánska nebolo podľa španielskej ústavy legálne a že ide o vnútornú záležitosť Španielska.

„Násilie nikdy nemôže byť politickým nástrojom. Veríme v schopnosť premiéra Mariana Rajoya zvládnuť tento zložitý proces s plným rešpektom ku španielskej ústave a k základným právam občanov v nej obsiahnutým,“ vyhlásil Schinas na tlačovej konferencii. Opakovane odmietol odpovedať na otázku, či sú za násilie, ktoré vo vyhlásení komisie spomínal, zodpovedné španielske policajné sily.

Srbský prezident v súvislosti s katalánskym referendom kritizoval pokrytectvo EÚ

Európska únia ukázala „dvojité štandardy a pokrytectvo“ tým, že odmietla katalánske referendum, avšak nie nezávislosť Kosova. V pondelok to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučič. Ako uviedol, jeho vláda podporuje teritoriálnu integritu Španielska, jedného z piatich štátov únie, ktoré odmietli uznať samostatnosť Kosova. Bývalá srbská provincia vyhlásila jednostranne nezávislosť v roku 2008, čomu predchádzala krvavá vojna v rokoch 1998 – 1999. Kosovo uznali Spojené štáty a väčšina krajín Európskej únie, nie však Rusko a Čína.

Schinas: Katalánsko by sa ocitlo mimo EÚ

Európska komisia sa v minulom týždni k chystanému referendu vyjadrovala len vyhýbavo. Schinasovo vyhlásenie je tak prvou reakciou Bruselu na hlasovanie v Katalánsku, kde si tvrdé zásahy policajných síl vyžiadali stovky zranených. Katalánska vláda je zrejme ďalej odhodlaná k jednostrannému vyhláseniu nezávislosti regiónu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker by sa popoludní mal so španielskym premiérom Rajoyom telefonicky spojiť, dodal hovorca.

Hovorca Schinas tiež poznamenal, že ak by referendum o nezávislosti bolo v súlade so španielskou ústavou, ocitlo by sa nezávislé Katalánsko mimo Európskej únie.

Neue Osnabrücker Zeitung: Rajoyova vláda použila policajné násilie

O katastrofe pre civilizovanú krajinu, hanbe pre Európu, diktátorských postupoch vlády alebo o úspechu separatistov píšu nemecké denníky po nedeľňajšom referende o nezávislosti Katalánska, ktorému sa snažila zabrániť španielska polícia.

„Potvrdili sa najhoršie obavy. Španielska vláda Mariana Rajoya referendum o nezávislosti Katalánska potlačila za použitia policajného násilia. Nespočetné množstvo voličov zmlátili alebo zranenili gumovými projektilmi,“ píše denník Neue Osnabrücker Zeitung.

„Takto s inak zmýšľajúcimi zaobchádzajú diktátori, nie demokrati. Barcelonská krvavá nedeľa je hanbou pre Európu,“ nešetrí kritikou denník, podľa ktorého je len na Kataláncoch, aby rozhodli, či má zmysel odtrhnúť sa od Španielska. Po násilnostiach bude podľa neho volanie po nezávislosti tak hlasné ako nikdy.

Frankfurter Rundschau: Katastrofa pre Rajoya, katastrofa pre Španielsko

„Katalánski separatisti vyhrali,“ píše denník Frankfurter Rundschau, podľa ktorého ich víťazstvo spočíva jednak v tom, že sa referendum vôbec uskutočnilo, a jednak v brutálnom postupe policajtov, ktorý videl celý svet. „Je to katastrofa pre Rajoya. A katastrofa pre Španielsko,“ tvrdí denník, podľa ktorého sa dá čakať ešte veľa ďalších tvrdých stretov.

Kritický voči postupu španielskej vlády je aj denník Rheinische Post. „Je jedno, ako referendum v Katalánsku dopadne. Jeho priebeh bol hanebný. Bola to katastrofa pre civilizovanú krajinu,“ myslí si denník, podľa ktorého obrázky násilia obleteli svet. „Vyzerá takto demokracia v jednej z dôležitých krajín Európskej únie? Nie, tak to nemôže byť,“ vyjadruje presvedčenie denník.

Španielsko podľa denníka musí urobiť všetko, aby sa vrátilo k demokratickým zvyklostiam. Premiér Mariano Rajoy by podľa neho mal odstúpiť, pretože je zodpovedný za neprimerané policajné zásahy. Politicky a právne má síce Rajoy pravdu, keď tvrdí, že referendum bolo protiústavné, to ale podľa Rheinische Post nemôže znamenať, že polícia bude zasahovať takýmto spôsobom.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Vláda pomohla separatistickým tendenciám Kataláncov

„V tejto konfrontácii je španielska vláda v práve. Bráni v Katalánsku jeden zo základov demokracie: Politici sa musia podriadiť zákonom a rozhodnutia súdov,“ konštatuje v trochu odlišnom tóne denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Aj podľa neho ale vláda v Madride nesie veľkú zodpovednosť za to, že situácia teraz vyzerá tak bezvýchodisková. Ignoranciou národných ambícií Kataláncov a svoju nehybnosťou v tejto otázke je premiér Rajoy už roky najväčším pomocníkom v kampani katalánskych nacionalistov, myslí si denník.

Za zlý deň pre Katalánsko, Španielsko i Európu označil nedeľu, keď sa v Katalánsku konalo referendum o nezávislosti neuznané španielskou vládou, novinár a komentátor Jurek Kuczkiewicz v belgickom denníku Le Soir.

Katalánski politici podľa neho poslali svojich spoluobčanov, proti vôli mnohých z nich, do pochybného separatistického dobrodružstva. Ani španielsky premiér Mariano Rajoy však nezvládol najzložitejšiu skúšku španielskej demokracie od pokusu o vojenský puč v roku 1981.

Le Soir: Snahu o politické rokovania nahradili gumové náboje proti hlasujúcim

„Je zložité nejako charakterizovať prístup španielskej ústrednej vlády, ktorá hoci mala za sebou silu právnej a ústavnej legitimity, zvolila na likvidáciu ‚referenda‘ len brutálnu silu,“ napísal denník.

Snahu poukázať na nedostatky zorganizovaného hlasovania a návrat k politickým rokovaniam nahradilo použitie gumových nábojov proti hlasujúcim a „robocopovia“ útočiaci na malé starenky. Z takejto politiky nemôže pre španielsku jednotu plynúť nič dobré.

Prehrala aj Európa

Prehrala ale aj Európa, upozornil denník. Ruský prezident Vladimir Putin a bývalý šéf britskej protieurópskej strany UKIP Nigel Farage sa môžu radovať, veď na európsku demokraciu v podaní španielskych a katalánskych lídrov bola radosť pozerať. A EÚ a jej predstavitelia sa vec nepokúsili nielen ovplyvniť, ale vôbec i komentovať.

„Panický strach zo snáh o nezávislosť a objektívne väzby medzi ústrednými vládami prevážili nad jemným úsudkom a odvahou, v pasci medzi protichodnými princípmi ústavnosti a práva na sebaurčenie,“ napísal komentátor. Pripomenul nepomer medzi tvrdým právnym postupom voči Poľsku kvôli stavu vlády práva v tejto krajine a absenciou jediného slova pochybností o prístupe Madride.

Európske ticho nemôže podľa denníka ďalej trvať. Belgický premiér Charles Michel ho prerušil ako prvý – na twitteri napísal, že odsudzuje násilie a vyzval k politickému dialógu – a dal najavo, čo si podľa denníka ticho myslia mnohí z jeho európskych kolegov.

Jeho krok podľa Le Soir môže niekto pripísať nadaniu a dobrému načasovaniu, iní odvahe. A v Belgicku a v Európe to bude zrejme chápané aj ako gesto voči flámskym separatistom z N-VA, ktorí tvoria výraznú časť jeho vládnej väčšiny.

De Standaard: Rajoy nemá medzi demokratickými európskymi politikmi čo hľadať

Španielskeho premiéra Rajoya nešetrí ani flámsky De Standaard. „Španielsky premiér v posledných dňoch ukázal, ako vie veci nezvládnout. Tento pravicový konzervatívec nemá medzi svojimi demokratickými európskymi kolegami čo hľadať,“ napísal denník.

Katalánsky premiér zase ale podľa neho zneužil jednostranné referendum ako vlastný politický nástroj. Napriek tomu by sa podľa denníka mohla nedeľa stať bodom obratu, ktorý všetkých prinúti vziať rozum do hrsti.

Brutálne a masívne použitie policajnej sily proti neozbrojeným civilistom podľa denníka spôsobilo, že skutočný výsledok katalánskeho referenda už nie je dôležitý. „Koľko Kataláncov hlasovalo ‚áno‘ alebo ‚nie‘ nehrá rolu,“ mieni denník.

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Katalánsko #referendum o nezávislosti