Akustické útoky na Kube cielili najmä na amerických tajných agentov

Záhadné zdravotné ťažkosti personálu americkej ambasády na Kube zasiahli predovšetkým pracovníkov spravodajských služieb. Úrady začali situáciu brať vážne až potom, ako sa práve tajní agenti umiestnení na veľvyslanectve ako diplomati svojim nadriadeným sťažovali na podivné zvuky, stratu sluchu alebo tráviace ťažkosti.

02.10.2017 15:13
Kuba ambasáda USA Foto: ,
Na archívnej fotografií stoja zamestnanci pred ambasádou USA v Havane.
debata (46)

V piatok kvôli novým zisteniam USA oznámili, že sťahujú asi tri desiatky zamestnancov zo svojej misie v Havane. Kuba akúkoľvek vinu vehementne odmieta.

„Takmer žiadne z informácií, ktoré sa dostali na verejnosť, nie sú úplne jednoznačné. Ale to je Kuba,“ napísala agentúra AP. Problémy zrejme začali bezprostredne po zvolení Donalda Trumpa vlani v novembri.

Podrobnosti však nie sú jasné, rovnako ako to, či boli pracovníci spravodajských služieb prvými z celkových 21 obetí, alebo len ako prvý porozprávali o problémoch, ktoré od piatku USA považujú za cielené útoky na svojich agentov.

Počuli zvuky podobné hlasným cvrčkom

Z potvrdených prípadov údajne dopadli najhoršie práve oni, pričom následky sa rôznia od straty sluchu až po poškodenia mozgu. Prenikavé vysokofrekvenčné zvuky prirovnávané k hlasným cvrčkom počuli zasiahnuté osoby vo svojich obydliach a niekedy aj v ich okolí. V najčerstvejších prípadoch ale podľa vyšetrovateľov obete pocítili následky, bez toho aby si predtým všimli niečoho nezvyčajné, ​​čo naznačuje, že útoky sa vyvíjajú a sú teraz sofistikovanejšie.

Hoci americké ministerstvo zahraničia považuje sťažnosti obetí za „medicínsky preukázané“, zostáva otázkou, či ťažkosti všetkých 21 osôb majú rovnakú príčinu. Zdravotné problémy podobného charakteru ohlásilo aj niekoľko kanadských diplomatov.

„Kým kubánska vláda nebude schopná zaistiť bezpečnosť našich diplomatov na Kube, bude na našej ambasáde obmedzený počet zamestnancov na nevyhnutne potrebný, aby bol počet diplomatov vystavených riziku zdravotnej ujmy čo najnižší,“ povedal minulý týždeň šéf americkej diplomacie Rex Tillerson. Ide o prvú veľkú prekážku v postupnej normalizácii komplikovaných americko-kubánskych vzťahov, o ktorú sa obe krajiny od roku 2015 usilujú.

Zvukové útoky môžu pokaziť krehké vzťahy Washingtonu a Havany

Americké úrady usudzujú, že sa diplomati mohli stať obeťou akustických útokov infrazvukom či ultrazvukom, vzhľadom na poškodenie sluchu dotknutých ľudí. Poškodenie mozgu v prípade zvukového útoku pravdepodobné nie je. Jedenásť mesiacov od nahlásenia prvého incidentu nie sú Spojené štáty schopné zaručiť bezpečnosť svojich pracovníkov. Vyšetrovatelia zatiaľ zostavili mapu útokov a identifikovali tri oblasti v Havane, kde k nim dochádzalo najčastejšie. Zdroj nebezpečných zvukov sa im nájsť nepodarilo.

Neznáma hrozba by mohla nabúrať zlepšujúce sa vzťahy Havany a Washingtonu. USA napríklad vydali varovanie pre svojich občanov, že hotely v Havane nie sú bezpečné, čo pravdepodobne zrazí pre Kubu kľúčové príjmy z turizmu. Odvolanie 60 percent pracovníkov ambasády zase znamená, že sa zastaví spracovávanie žiadostí Kubáncov o americké víza. Ročne sa ich pritom vybavoval asi 20000.

Kuba akýkoľvek podiel na útokoch odmieta a zdroje z americkej vlády oznámili, že časť amerických lídrov Havane verí. Kubánske ministerstvo zahraničia v piatok označilo reakciu americkej diplomacie na incidenty za unáhlenú.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #akustické útoky