Trump útočníka z Las Vegas označil za chorého, výraz terorizmus odmietol

Stephen Paddock na koncerte v Las Vegas zabil 59 ľudí a ďalších 527 poranil.

03.10.2017 07:34 , aktualizované: 17:20
debata (30)

Strelec, ktorý na nedeľňajšom koncerte v Las Vegas zabil 59 ľudí a ďalších 527 poranil, vlastnil viac ako štyri desiatky strelných zbraní. Informoval o tom úrad miestneho šerifa Josepha Lombarda, podľa ktorého polícia našla v dome páchateľa tiež výbušniny a tisíce kusov munície.

Šesťdesiatšty­riročný Stephen Paddock označovaný úradmi za jediného páchateľa najkrvavejšieho streleckého masakru v dejinách USA, sa zastrelil pred príchodom polície. Jeho motív stále zostáva nejasný.

Paddockovo vyčíňanie v Las Vegas si vyžiadalo... Foto: SITA/AP, Steve Marcus
las vegas, masaker, strelba, usa, paddock Paddockovo vyčíňanie v Las Vegas si vyžiadalo najmenej 58 mŕtvych a stovky zranených.

Trump pripustil budúcu debatu o zákonoch o držaní zbraní

Americký prezident Donald Trump odmietol útok z neskorého nedeľného večera v Las Vegas označiť za teroristický. Strelca označil za chorého a vyšinutého muža. Trump tiež pripustil, že časom príde k debate o zákonoch regulujúcich držanie strelných zbraní.

Na otázku, či streľba bola aktom domáceho terorizmu, Trump odmietol priamo odpovedať. „Bol to chorý muž, vyšinutý muž. S mnohými problémami. Myslím, že sa ním budeme musieť veľmi vážne zaoberať,“ vyhlásil šéf Bieleho domu.

„Časom budeme hovoriť o zákonoch o držbw strelných zbraní,“ pripustil prezident na brífingu pred Bielym domom.

V Kongrese sa medzitým pripravuje zákon, ktorý má naopak obmedzenie predaja alebo držby zbraní zmierniť. Kontroverzný je hlavne návrh, ktorý má zjednodušiť a zlacniť nákup tlmičov. Kým odporcovia to považujú za ďalší krok uľahčujúci masové vraždenie, zástancovia argumentujú obavami o sluch športových a rekreačných strelcov.

Niektorí republikáni podporujú aj ďalší návrh, ktorý má zjednodušiť prevoz zbraní medzi jednotlivými štátmi.

Šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan sa k možnosti rozhodnúť o týchto návrhoch vyjadril neurčito, podľa amerických médií po masakri v Las Vegas je pre neho i pre ostatných republikánov táto téma príliš citlivá. Špeciálna komisia Snemovne reprezentantov pritom zmeny v používaní tlmičov podporila a zaoberať sa nimi má plénum snemovne.

Podľa Ryana sa žiadna taká debata nechystá. „Teraz nie je na pláne nič, neviem kedy na to dôjde,“ povedal šéf Snemovne reprezentantov novinárom.

Americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Trump Americký prezident Donald Trump.

Paddock si zrejme upravil zbrane na plne automatické

Útočník strieľal do davu viac ako 22 000 ľudí z 32. podlažia hotela Mandalay Bay. Podľa šerifovho zástupcu Todda Fasula tam bolo nájdených 23 strelných zbraní. V dome v seniorskej komunity v meste Mesquite, kde v posledných mesiacoch žil, potom policajti objavili ďalších 19 zbraní.

Paddock mal tiež dve zariadenia, ktoré umožňujú upraviť poloautomatickú zbraň na plne automatickú zaisťujúc tak rýchlejšiu streľbu, uviedla agentúra AP. Narozdiel od poloautomatickej zbrane s ňou nie je nutné pre každý výstrel stláčať spúšť a strelec tak môže vystreliť aj viac ako 400 nábojov za minútu.

Stephen Paddock na staršej fotografii. Foto: SITA/AP
Stephen Paddock Stephen Paddock na staršej fotografii.

Za zbrane musel zaplatiť desaťtisíce dolárov

Zariadenie označované za „bump-stock“ v posledných rokoch skúmali americké úrady a má odporcov aj medzi politikmi. „Táto náhradná pažba mení poloautomatickú pušku v zbraň, ktorá môže páliť frekvenciou 400 až 800 dávok za minútu,“ povedala pred časom agentúre AP senátorka Dianne Feinsteinová v obavách zo zdokonaľovania podobných technológií.

Zbraň vybavená týmto zariadením tak technicky zostáva poloautomatickou, a teda legálnou.

AP pripomína, že získať skutočnú plne automatickú zbraň je v USA krajne obtiažne a vyžaduje získanie zvláštneho povolenia od ministerstva financií. K tomu musí žiadateľ mať previerku od FBI a tiež povolenie od miestnej polície.

Federálny zákon z roku 1986 navyše civilistom zakazuje držanie novovyrobených automatických zbraní. Získať možno len tie, ktoré boli vyrobené pred rokom 1986. Ich cena sa však môže vyšplhať až na 20 000 dolárov (17 000 eur).

Známky nebezpečenstva si nevšimli

V Paddockovom voze potom polícia našla dusičnan amónny používaný pri výrobe výbušnín.

Policajti prehľadali aj druhý Paddockov dom v nevadskom meste Reno, kde žil, než sa presťahoval do Mesquita vzdialeného 120 kilometrov od miesta činu. Nič, čo by objasnilo doposiaľ neznámy motív streľby, však policajti neobjavili.

Už najmenej dvaja majitelia obchodov so zbraňami zo štátov Nevada a Utah uviedli, že si u nich Paddock kupoval výzbroj, žiadne známky potenciálne nebezpečného konania však u neho vraj nevideli.

Amatérske zábery z miesta činu (NEVHODNÉ PRE SLABŠIE POVAHY A DETI).

Spojitosť s IS vylúčili

Jeho brat povedal médiám, že Paddock bol milionárom, ktorý imanie zarobil investíciami do nehnuteľností a vášnivo sa venoval hazardným hrám.

Násilné sklony podľa súrodencov neprejavoval a o politiku či náboženstvo sa nezaujímal. Policajti sa nedomnievajú, že by išlo o čin spätý s teroristickou organizáciou Islamský štát, ktorá sa k útoku prihlásila.

Experti sa väčšinou zhodujú, že Paddock nie je typickým páchateľom podobných činov. Svoj skutok však mal zrejme dobre naplánovaný. „Vedel, čo chce urobiť. Vedel, ako to chce urobiť a nezdá sa, že by mal vôbec nejaký plán úteku,“ povedal AP niekdajší psychológ FBI Clint Van Zandt.

NYT: Teror, ale nie terorizmus? Ako hovoriť streľbe v Las Vegas?

Keď sa k tejto tragédii v pondelok vyjadril americký prezident Donald Trump, označil ju za „čisté zlo“. Vyhol sa slovu „terorizmus“, napísal spravodajský server The New York Times.

Strelec nemal žiadnu závažnejšiu trestnú minulosť a žiadny zjavný ideologický motív. Neponúka tak veľa vysvetlení pre Američanov, ktorí zúfalo chcú poznať odpovede na otázku: „Prečo?“

To však neznamená, že by uplynulých 24 hodín nebolo plných protirečivých si a často vo vlastnom záujme šíriacich sa špekulácií. Počas pondelka pravicové internetové stránky identifikovali nesprávneho páchateľa, ktorému pridelili nálepku „ďalšieho rozčúleného ultraľavicového strelca“, ako napísal Gateway Pundit.

Hádajte, kto to bol?

Konzervatívny lasvegaský rozhlasový moderátor Wayne Allyn Root pre zmenu oznámil svojim 110 000 stúpencov na Twitteri: „Toto je jednoznačne koordinovaný moslimský teroristický útok.“ Toto tvrdenie nakrátko podporilo vyhlásenie takzvaného Islamského štátu (IS), ktorým sa k útoku prihlásilo.

Potom ale FBI tvrdenie IS zmietla zo stola a pripomenula sériu falošných vyhlásení tejto skupiny z minulosti. A znovu sa spustila hra hádaj-kto-to-bol.

Paddockovho otca hľadala FBI

Bolo to sprisahanie „paralelnej demokratickej mocenskej štruktúry“, ako napísal Alex Jones na konšpiračnej stránke Infowars? Alebo možno boží trest za „hlbokú neúctu“ prejavovanú Donaldovi Trumpovi a národnej hymne? (Náboženský moderátor Pat Robertson).

Malo to niečo spoločné s country muzikou, vzhľadom ku koncertu, na ktorý sa Paddock zameral? Alebo to mohlo nejako súvisieť s pôvodom Stephena Paddocka, ktorého otec bol na zozname desiatich najhľadanejších osôb Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI)?

Útok nespĺňa definíciu teroristického činu

Spojenie „Stephen Paddock motív“ sa zaradilo medzi najvyhľadávanejšie na Googli a zatiaľ nie je jasné, či ďalšie dôkazy vyplnia medzeru v jeho motivácií, alebo či sa masaker v Las Vegas zapíše do dejín ako ďalší prípad hromadnej streľby v USA bez užšieho vymedzenia.

Hromadné vraždy nevinných ľudí, ani v takom rozsahu ako v Las Vegas, automaticky nespĺňajú všeobecne uznávanú definíciu terorizmu, ktorá vyžaduje politický, ideologický alebo náboženský motív. Ale mimo rámec tejto akademickej analýzy je v polarizovanej krajine slovo „terorizmus“ často verbálnou zbraňou, s ktorou sa voľne narába – zvlášť keď je obvineným moslim.

Ľudia dúfajú, že vina nepripadne na ich stranu

„Táto nálepka je značne pejoratívna a má veľa veľkú váhu,“ povedala Martha Crenshawová, odborníčka na terorizmus Stanfordovho strediska pre medzinárodnú bezpečnosť a spoluprácu.

Prvé správy o akomkoľvek hromadnom útoku vyvolajú nielen kolektívny smútok, ale aj úzkosť a priania špecifických skupín: napríklad americkí moslimovia sa modlia, aby útočník nezdieľal ich vieru, a konzervatívci a liberáli si želajú, aby sa ukázalo, že je útočník členom ich politickej opozície.

„Súčasná politická klíma je tak polarizovaná, že ľudia dúfajú, že vina nepripadne na ich stranu,“ dodala Crenshawová. A sama priznáva, že sa v pondelok pristihla pri závane hrôzy, že strelec mohol patriť k ľavici.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Las Vegas #masaker #Stephen Paddock