Egypt tvrdí, že nebol adresátom obrej zásielky zbraní z KĽDR

Egypt poprel správy amerických médií, podľa ktorých mu bola určená obria utajená zásielka zbraní z KĽDR, ktorú Egypťania po upozornení z USA zachytili vlani pri svojom pobreží.

03.10.2017 08:07
debata (5)

Káhira je spojencom Washingtonu, ktorý presadzuje dôsledné dodržiavanie sankcií OSN voči Severnej Kórei.

„Zabavený náklad nebol určený Egyptu,“ povedal v pondelok agentúre AFP hovorca egyptského ministerstva zahraničia. Podľa neho to netvrdí ani interná správa OSN, ktorá incident vyšetrovala ako porušenie medzinárodných sankcií proti totalitnej KĽDR.

Kambodžská vlajka a severokórejská posádka

Americký denník The Washington Post ale v nedeľu napísal, že adresátom zásielky bol Egypt. Denník sa odvolal na nemenovaného amerického činiteľa a západných diplomatov oboznámených so zisteniami OSN.

Podľa denníka upozornili Egypt na podozrivú loď americké tajné služby, ktoré tak donútili Káhiru zasiahnuť. Spravodajcovia USA tvrdili, že plavidlo sa pod kambodžskou vlajkou vypravilo zo Severnej Kórey a so severokórejskou posádkou.

Vlani v auguste potom egyptskí colníci loď zastavili pri Suezskom prieplave. Vzápätí sa ukázalo, že na palube je ukrytých cez 30 000 granátov. Podľa neskôr vytvorenej správy OSN išlo o „najväčšiu konfiškáciu munície v dejinách sankcií proti KĽDR“. Zbrane boli následne zničené pod dohľadom OSN.

Trump údajne odmietol ďalšiu pomoc Egyptu

Americké zdroje denníka The Washington Post tvrdia, že incident predstavoval jednu z radu tajných dohôd medzi Káhirou a Pchjongjangom. V ich dôsledku vraj americký prezident Donald Trump v auguste rozhodol, že USA odmietnu poskytnúť Egyptu vojenskú pomoc v hodnote 95,7 milióna dolárov (81,5 milióna eur) a ďalšiu podporu vo výške 195 miliónov dolárov (166 miliónov eur) odloží.

OSN kvôli jadrovým a raketovým testom uvalila na KĽDR v roku 2006 sankcie. Boli niekoľkokrát sprísnené a obmedzujú aj vojenské nákupy z KĽDR.

V júni 1996 uviedol americký denník The Washington Times, že Egypt od KĽDR prevzal materiál pre výrobu rakiet Scud.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #USA #KĽDR #Severná Kórea #zbrane #zásielka