V Katalánsku sa nekoná ohlasovaný generálny štrajk, ale je tam obmedzený režim

Katalánsko dnes funguje v obmedzenom režime na protest proti násiliu, ktoré sprevádzalo kontroverzné nedeľné referendum o nezávislosti, ale generálny štrajk sa nekoná.

03.10.2017 09:38 , aktualizované: 11:43
katalansko, strajk, barcelona, Foto: ,
Protestujúci zablokovali ulicu Gran Via v Barcelone v rámci generálneho štrajku ohláseného na utorok.
debata (9)

V autonómnej oblasti na severovýchode Španielska sa takmer úplne zastavila verejná doprava, okrem nevyhnutného minima v čase rannej a večernej špičky, informoval web denníka El País. Pracovať nebudú niektorí učitelia, doktori, prístavní robotníci či taxikári.

Jedna z hlavných separatistických organizácií Omnium Cultural žiadala, aby sa v utorok konal generálny štrajk, hlavné odborárske združenia však plány zmiernili. Podľa El País je v čase rannej a večernej špičky (6:30 až 9:30 a 17:00 až 20:00) v Katalánsku obmedzená mestská doprava na 25 percent bežnej prevádzky, po zvyšok dňa nepôjde vôbec. To isté platí pre železničné spoje, prímestské vlaky zrejme vyjdú iba v tretinovej prevádzke.

Aktuálne formu štrajku vyhlásilo v spoločnom komuniké 44 organizácií. „Ostro odsudzujeme násilie, ktoré s cieľom zabrániť referendu z 1. októbra použili príslušníci federálnych bezpečnostných zložiek,“ uviedli organizátori. V nedeľu bolo pri zrážkach polície so stúpencami katalánskej nezávislosti zranených takmer 900 osôb. Podľa predstaviteľov katalánskeho zdravotníctva utrpelo zranenia aj 33 policajtov.

V rámci štrajku sa očakávajú demonštrácie pri volebných miestnostiach, ktoré zažili v nedeľu najväčšie nepokoje, alebo napríklad pred budovou regionálneho sídla Ľudovej strany španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Zapojiť sa majú tiež učitelia a študenti vysokých škôl či úradníci, už teraz sa na webe El País objavujú fotografie zatvorených obchodov a ľudoprázdnych staníc hromadnej dopravy.

Katalánsky premiér trvá na vyhlásení nezávislosti

Politické špičky medzitým hľadajú cestu z krízy, ktorú BBC označuje za najhlbšiu od roku 1981, keď sa španielska polícia pokúsila o prevrat. Katalánsky premiér Carles Puigdemont oznámil, že dodrží svoj sľub jednostranne vyhlásiť nezávislosť po tom, čo sa za odtrhnutie Katalánska údajne vyslovilo asi 90 percent hlasujúcich.

Na referende sa však zrejme zúčastnilo iba 42 percent oprávnených voličov a komentátori upozorňujú na nespoľahlivosť ohlásených výsledkov v dôsledku chaotického priebehu hlasovania.

Katalánsky zákon diktujúcí vývoj po „úspešnom“ referende volebnú účasť nezohľadňuje. Vláda v Madride, ktoré považuje referendum za protiústavné, pohrozila pozastavením autonómie Katalánska.

Zapojila sa aj Barcelona a dalšie katalánske kluby

Katalánske futbalové kluby FC Barcelona, ​​Espaňol a Girona sa zapojili do protestných akcií.

Rad hviezd Barcelony si síce plní reprezentačné povinnosti pred nadchádzajúcimi zápasmi kvalifikácie majstrovstiev sveta, zostávajúci hráči a zamestnanci klubu však vyslovili odhodlanie štrajkovať.

Vedenie Barcelony oznámilo, že žiadny z profesionálnych alebo mládežníckych tímov nebude trénovať a sídlo klubu zostane uzatvorené. Rovnaký postup zvolila Girona, Espaňol bude trénovať za zatvorenými dverami. Zamestnanci Barcelony sa zapojili už do pondelkového protestu a na poludnie na pätnásť minút prerušili prácu.

Barcelona sa v nedeľu pokúšala odložiť zápas s Las Palmas, vedenie ligy to však nepovolilo.

Vedenie katalánskeho veľkoklubu sa preto rozhodlo duel na protest zohrať bez divákov. „Vedeli sme, že prázdny Camp Nou vyšle silný signál. Všetci sa budú pýtať, čo sa v Katalánsku deje. Ten zápas bol vysielaný do celého sveta, bolo to mimoriadne opatrenie v mimoriadnej situácii,“ povedal v pondelok predseda klubu Josep Bartomeu k zápasu, ktoré Barcelona vyhrala 3:0.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #fc barcelona #Katalánsko #generálny štrajk #policajné násilie #referendum o nezávislosti