Odtrhnutie Katalánska by bolo horšie ako brexit

Ak by sa Katalánsko odtrhlo od zvyšku Španielska, malo by to z ekonomického pohľadu horší dosah ako napríklad odtrhnutie Veľkej Británie od Európskej únie.

03.10.2017 12:00
debata (226)

Tzv. brexit už teraz spôsobuje, že sa Británia ekonomicky prepadáva, ľudia prichádzajú o prácu, nových investorov krajina už veľmi neláka a európske banky sa postupne presúvajú do iných miest z londýnskeho City.

Ak sa Katalánsko odtrhne od Španielska, prepadne sa do dlhého obdobia neistoty a môže skončiť horšie než v prípade brexitu.
holandská banka ING

V prípade Katalánska by podľa odhadov ekonómov mohlo tamojšie obyvateľstvo dramaticky schudobnieť. Podľa španielskeho ministerstva hospodárstva by ekonomika Katalánska mohla zaznamenať pokles o 25 až 30 percent. V prípade odtrhnutia od Španielska by Katalánsko opustilo aj Európsku úniu, čo by znamenalo, že až 75 percent produktov z regiónu by začalo podliehať clu.

Utrpí aj samotné Španielsko

Ekonomicky by po osamostatnení Katalánska trpelo aj samotné Španielsko. „Odtrhnutie Katalánska by bolo veľkým šokom nielen pre Španielsko, ale i pre celú EÚ. Išlo by o reálny dôkaz toho, že nacionálna vlna je v Európe na vzostupe. Jedna z prvotných myšlienok EÚ bolo potlačenie nacionálneho cítenia a vyzdvihovanie nadnárodného cítenia. Z ekonomického hľadiska by tiež išlo o pomerne silný zásah,“ konštatoval ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Barcelónčania sa radujú z víťazstva ÁNO v... Foto: AP, Santi Palacios
Katalánsko, referendum, Španielsko, Barcelónčania sa radujú z víťazstva ÁNO v referende.

Španielsko by odtrhnutím Katalánska prišlo o silný región, ktorý má na hrubom domácom produkte (HDP) celej krajiny podiel 20 percent. "Dá sa očakávať, že pri odtrhnutí by výrazne vzrástli požadované výnosnosti španielskych štátnych dlhopisov a je možné, že by značne oslabilo i euro.

Taktiež by prepadli akcie španielskych spoločností, keďže investori nemajú radi politickú neistotu," konštatoval Tomčiak. Španielska centrálna banka očakáva, že HDP štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v tomto roku zvýši o 3,1 percenta, v budúcom roku o 2,5 percenta a v roku 2019 o 2,2 per­centa. To len v prípade, ak nepríde veľká neistota aj v súvislosti s nezávislosťou Katalánska.

Katalexit bude katastrofou pre spotrebu

Holandská banka ING vo svojej najnovšej analýze tvrdí, že tzv. katalexit bude horší ako brexit. „Ak sa Katalánsko odtrhne od Španielska, prepadne sa do dlhého obdobia neistoty a môže skončiť horšie než v prípade brexitu. Rovnako ako v prípade brexitu sme presvedčení, že by to bolo s najväčšou pravdepodobnosťou negatívne pre súkromný sektor,“ tvrdí ING vo svojej analýze, ktorú zverejnil portál businessinsider­.com. Zástancovia odtrhnutia sa Katalánska od Španielska tvrdia, že by sa región dokázal po osamostatnení vzchopiť a ekonomicky prosperovať.

Ekonómovia však poukazujú na fakt, ktorý sa ukázal už aj pri spomínanom brexite, a to, že by výrazne poklesla spotreba domácností. Ľudia sa totiž obávajú o budúcnosť, a tak šetria a nenakupujú. Podľa posledných prieskumov až 62 percent respondentov v Katalánsku uviedlo, že sa obávajú budúcnosti svojho regiónu, a 31 percent z opýtaných odpovedalo, že ich táto otázka znervózňuje.

„Ak sa asi dve tretiny všetkých spotrebiteľov rozhodnú umierniť spotrebu, potom by sa to prejavilo na dopyte domácností. Ak by obavy prerástli do paniky, potom by sa to mohlo prejaviť runom na banky a kapitálovými kontrolami,“ tvrdí ING banka vo svojej analýze. Aj pre samotné podnikové investície môže byť neistota dokonca dôležitejšia ako pre spotrebiteľov, pretože akékoľvek vnímanie politickej nestability by mohlo ovplyvniť zahraničné investície oveľa viac ako miestne investície.

Strata dvoch percent HDP ročne pre Madrid

Stúpenci osamostatnenia Katalánska poukazujú na aktuálne čísla a fakt, že španielska vláda od regiónu viac berie, ako mu dáva. Katalánsko je spoločne s metropolou Španielska Madridom najbohatším regiónom krajiny. Nižšia je takisto aj nezamestnanosť v Katalánsku oproti celoštátnemu priemeru. Kým v Katalánsku je nezamestnanosť na úrovni 13,2 percenta, španielsky celoštátny priemer dosahuje hodnotu 17,2 percenta. Katalánsko profituje z cestovného ruchu, vývozu a priemyslu. Katalánsko prispieva do celkovej španielskej ekonomiky a podľa tamojšej vlády ročne viac ako 223 miliardami eur.

V prípade rozdelenia by podľa Tomčiaka región získal približne 16 miliárd eur ročne, keďže by Katalánsko už neplatilo dane Španielsku. To by potom viedlo k strate približne dvoch percent pre španielskych HDP ročne.

Alain Cuenca, profesor ekonómie na univerzite v Zaragoze v Španielsku, pre televíziu CNBC povedal, že vytvorenie hranice by viedlo k strate pracovných miest, príjmov a bohatstva pre všetkých, či už žijú v Katalánsku, alebo v ostatných častiach Španielska.

Tieto straty by podľa jeho vyjadrení boli vyvolané prekážkami obchodu, finančnými problémami a výdavkovými potrebami nového štátu. Veľká časť vývozu Katalánska ide na španielsky trh, ešte viac vyvážajú do EÚ. Práve možné tarify pre krajinu by boli ekonomicky ťažko zvládnuteľné.

Nedávno vykonaný celonárodný prieskum spoločnosti Deloitte ukázal, že až 74 percent z celkovo 265 zúčastnených podnikov považuje katalánske snahy za hrozbu pre španielsku ekonomiku. K tomuto postoju sa pripojilo aj 43 percent firiem, ktoré sídlia v Katalánsku.

© Autorské práva vyhradené

226 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #odtrhnutie #referendum o nezávislosti