Trojročné pátranie po stratenom lietadle ukončili. Čo sa s letom MH370 stalo, je záhadou

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines, na ktorého palube sa nachádzalo 239 ľudí, sa vyšetrovateľom nepodarilo nájsť ani po troch rokoch od katastrofy.

03.10.2017 11:17
mh370, let, tabula Foto: ,
Fotografia z marca 2016, na ktorej je tabuľa v Kuala Lumpure, kde ľudia písali odkazy smerujúce k letu MH370, ktoré zmizlo bez stopy.
debata (17)

Austrálski vyšetrovatelia ukončili pátranie po malajzijskom lietadle, ktoré sa stratilo v roku 2014. V záverečnej správe uviedli, že je to takmer neuveriteľné, ale vrak stroja spoločnosti Malaysia Airlines sa im nepodarilo nájsť.

Na palube lietadla linky MH370, ktoré smerovalo z Kuala Lumpur do Pekingu, sa nachádzalo 239 ľudí. Po troskách pátrali okrem Austrálie aj vyšetrovacie jednotky z Číny a Malajzie. Akciu ukončili v januári po 1 046 dňoch.

„Je to takmer nepredstaviteľné a spoločensky neprijateľné, že v modernej ére letectva, keď každý deň využíva leteckú prepravu 10 miliónov ľudí, sa mohlo stratiť obrovské komerčné lietadlo a my nedokážeme s istotou povedať, čo sa s ním a jeho pasažiermi stalo,“ uviedol austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy.

Pátranie po lietadle bolo jednou z najväčších pozemných a podmorských akcií v histórii letectva.

Vyšetrovatelia pri ňom preskúmali viac ako 120-tisíc kilometrov štvorcových územia. V roku 2015 a 2016 vyplavilo na ostrovy v Indickom oceáne a na východné pobrežie Afriky trosky, ktoré mohli patriť havarovanému lietadlu. Vyšetrovatelia po tom nanovo určili pravdepodobnú polohu, kde by sa vrak mohol nachádzať. Napriek tomu sa ho nepodarilo nájsť. Podľa Austrálčanov môže pátranie obnoviť len nájdenie nových dôveryhodných dôkazov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #lietadlo #MH370 #pátracia akcia