Streľba v Las Vegas zvýraznila problém bezpečnosti hotelov

Než 64-ročný Stephen Paddock spustil v nedeľu večer streľbu, ktorá si v Las Vegas vyžiadala najmenej 59 obetí a 527 zranených, nanosil do izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay celý arzenál pušiek a streliva. Podľa posledných informácií mal Paddock v hotelovej izbe 42 zbraní a stovky nábojov. To jednoznačne ukazuje priority hotelov a ďalších ubytovacích zariadení: Vyzerať lákavo pre hostí a príliš ich neobťažovať bezpečnostnými opatreniami, píše spravodajský server The New York Times.

03.10.2017 12:00
debata (10)
V pozadí hotel Mandalay Bay v Las Vegas, z... Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Las Vegas, Mandalay Bay, streľba V pozadí hotel Mandalay Bay v Las Vegas, z ktorého izby útočník zastrelil 59 ľudí a ďalších 527 zranil.

Bezpečnosť sa vo väčšine hotelov sústreďuje na snahy obmedziť krádeže, usmerniť opilcov a vykázať osoby, ktoré sa potĺkajú po hotelových priestoroch, bez toho, aby mali zaplatenú izbu, povedal Mac Segal, bezpečnostný poradca spoločnosti AS Solution, ktorá sa zameriava na ochranu. Hotely v Spojených štátoch a Európe sú oveľa pomalšie v reakcii na riziko násilia v porovnaní s Blízkym východom či Afrikou, dodal Segal.

A svoju úlohu zohrávajú aj hostia, ktorí si želajú, aby ich všetci nechali na pokoji. Skenery pátrajúce po výbušninách a röntgenové rámy, ktoré sú bežným vybavením v letiskových termináloch, budú v hoteloch aj naďalej k videniu len zriedka, pretože hostia kladú značný dôraz na svoje súkromie, uviedol Jim Stover, viceprezident poisťovacej spoločnosti Arthur J. Gallagher & Co. „Hotelový priemysel sa zatiaľ nespojil v rámci protiteroristických opatrení,“ dodal. „Nepôjde ho tam jednoducho postrčiť, bude sa k tomu musieť sám dopracovať.“

India urobila rázne opatrenia

V krajinách, ktorých hotely sa už stali terčom útokov, ako je Egypt, Indonézia, Izrael a ďalšie, sú bezpečnostné opatrenia oveľa silnejšie a často aj zasahujú do súkromia klientov. Príkladom rýchlych zmien v tejto oblasti je India.

V roku 2008 teroristi odpálili bomby v dvoch hoteloch v centre Bombaja a napadli niekoľko ďalších miest po celom meste, kde držali rukojemníkov a zabili viac ako 100 ľudí. Vzápätí začali hlavné hotelové reťazce, ako je Marriott, Taj a Accor, používať detektory výbušnín a röntgenové rámy po celej krajine. V Dillí zaviedol luxusný hotel Lemon Tree Premier softvér na rozpoznávanie tvárí, vďaka ktorému môžu zamestnanci rozpoznať hostí od tých, ktorí v hoteli nebývajú.

Ľudia v hoteloch uprednostňujú súkromie pred... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
las vegas, Mandalay Bay, streľba Ľudia v hoteloch uprednostňujú súkromie pred bezpečnosťou.

Hotely sú ľahkým terčom

Lasvegaský Mandalay Bay, ktorý spadá pod skupinu MGM Resorts International, v pondelok večer svoje bezpečnostné opatrenia nijako nekomentoval.

Dokonca aj vo veľkých hoteloch sú bezpečnostné tímy často nie príliš početné a aj zle platené – na viac ako 1 000 izieb býva len niekoľko desiatok zamestnancov, dodal Stover.

V dôsledku toho sú hotely ľahkým terčom, povedal Jan D. Freitag, viceprezident spoločnosti STR, ktorá sleduje údaje o hoteloch po celom svete. „Vždy boli ľahkým terčom a vždy ľahkým terčom budú.“

Chýba školenie pre personál

Proti tomu sa snaží bojovať napríklad Glenn Cunningham, šéf bezpečnosti hotela Greenwich na Manhattane a bývalý detektív newyorskej polície, a hovorí, že je v práci neustále ozbrojený a v pohotovosti. V hoteli rozmiestnil sieť kamier – ako funkčných, tak atrapy – aby vzbudil dojem úplného pokrytia. Recepčným nariadil, aby ho neustále a o všetkom informovali. Všetci sú vyškolení pre prípad, že by sa v hoteli objavil aktívny strelec.

„Povedali sme im, aby hlásili všetko, čo im bude v izbe pripadať podozrivé – drôty, drogy, čokoľvek, aj keby to bola sebeväčšia hlúposť,“ dodal Cunningham.

Výcvik zamestnancov pokladá za kľúčový aj Segal. Luxusné hotely míňajú priemerne pol milióna dolárov na kamerové systémy, a ešte viac peňazí dávajú na najvyspelejšie zámky na dverách a protipožiarne systémy. Ale len málo z nich školí zamestnancov, ako identifikovať podozrivé správanie, ako je agresia, platba v hotovosti či opakované návštevy. „Žiadna kamera ešte strelca nezastavila,“ dodal Segal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Las Vegas #masaker #Stephen Paddock