Trump má na krku žaloby za cestovný dekrét, ktorý ešte ani neplatí

Viaceré organizácie podali žaloby na vládu amerického prezidenta Donalda Trumpa pre nové cestovné obmedzenia týkajúce sa občanov ôsmich krajín.

03.10.2017 14:02
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata

Národná iránsko-americká rada, Iránska cezhraničná aliancia a ďalšie organizáciepodali prvé dve žaloby na vládu Donalda Trumpa pre nové cestovné obmedzenia týkajúce sa občanov ôsmich krajín.

Žaloby podali na federálnych súdoch v New Yorku a Marylande, zastupovať ich bude národná moslimská advokátska organizácia Muslim Advocates. O prijatí nových obmedzení informovala Trumpova vláda v septembri. Do platnosti majú vojsť 18. októbra a dotknú sa obyvateľov Čadu, Iránu, Líbye, Severnej Kórey, Somálska, Sýrie, Jemenu a tiež vládnych predstaviteľov Venezuely spolu s ich rodinami.

Prvá žaloba sa odvoláva na to, že Trumpov zákon sa vzťahuje na cestovateľov z prevažne moslimských krajín a tým porušuje americkú ústavu. Druhá chce prinútiť ministerstvo zahraničia, aby dodržalo zákon o slobodnom prístupe k informáciám a zverejnilo dokumenty predložené Bielemu domu, ktoré podrobne opisujú praktiky zdieľania informácií s ostatnými krajinami a zdôvodňujú rozhodnutie vylúčiť cestujúcich z vybraných štátov.

Proti pôvodnému cestovnému obmedzeniu vzťahujúcemu sa na občanov šiestich prevažne moslimských krajín pred časom podali žaloby Americká únia občianskych slobôd (ACLU) a ďalšie organizácie, pričom ACLU údajne plánuje pôvodnú žalobu rozšíriť aj o najnovšie obmedzenia. Hovorca ministerstva spravodlivosti Ian Prior v tejto súvislosti uviedol, že budú naďalej dôrazne brániť prezidentovu právomoc udržiavať krajinu v bezpečí.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dekrét #moslimovia #Donald Trump #prezidentský výnos #Trumpov výnos