USA odmietli tvrdenie Ruska o razii na kalifornskom konzuláte

Rusko sa usiluje o "konštruktívnu a predvídateľnú spoluprácu" so Spojenými štátmi, založenú na zásadách "rovnosti, rešpektovania národných záujmov a nezasahovania do vnútorných vecí", uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

03.10.2017 15:16 , aktualizované: 22:29
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (70)

Terajší stav rusko-amerických vzťahov podľa prezidenta „nemôže uspokojovať nikoho“. Putin hovoril pri preberaní poverovacích listín od dvadsiatky nových veľvyslancov v Moskve, medzi ktorými bol aj nový americký veľvyslanec Jon Huntsman, skúsený diplomat, ktorý bol veľvyslancom v Číne a Singapure.

O necelých 24 hodín skôr ruská diplomacia pohrozila Washingtonu odvetou za „bezprecedentný“ a „svojvoľný“ vpád amerických policajtov a agentov do obytnej časti ruského konzulátu v San Franciscu, ktorý ruskí diplomati museli opustiť minulý mesiac.

Oko za oko?

„V diplomacii je kľúčový princíp vzájomnosti. Chápeme to teda tak, že Američania, ktorí prenikli do našich zahraničných zariadení, de facto súhlasia s možnosťou, že podobne sa bude zaobchádzať s ich zastúpeniami v Rusku,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Putin už skôr ohlásil, že dá pokyn ministerstvu zahraničia obrátiť sa na americký súd, pretože „americká strana pripravila ruský štát o právo používať náš majetok“. Uviedol tiež, že Rusko si vyhradzuje právo ďalej obmedziť početný stav personálu amerických diplomatických zariadení v Rusku, zatiaľ to ale neurobí.

USA obvinenia o razii popreli

Washington odmietol ruské obvinenia, že americké bezpečnostné zložky prenikli do obytnej časti ruského konzulátu v San Franciscu, ktorý ruskí diplomati museli počas septembra opustiť. Ministerstvo zahraničných vecí USA vo vyhlásení uviedlo, že príslušníci americkej diplomatickej ochranky len prešli priestory objektu, aby sa uistili, že v ňom po lehote určenej na evakuáciu Rusov nikto neostal.

Rusi museli minulý mesiac konzulát vypratať v rámci „sankčnej vojny“, pri ktorej Moskva a Washington vzájomne obmedzovali stavy svojho diplomatického personálu v partnerskej krajine. Spojené štáty naposledy nariadili uzavrieť konzulát v San Franciscu, obchodné zastúpenie vo Washingtone a pobočku obchodného zastúpenia v New Yorku v reakcii na vynútené zníženie amerického diplomatického personálu v Rusku. To zase bola ruská odveta za predchádzajúce americké sankcie proti Moskve.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Heather Nauertová vo Washingtone pripomenula, že Spojené štáty dali Rusom lehotu do 1. októbra na opustenie priestorov v San Franciscu. Pracovníci diplomatickej ochranky po uplynutí tohto termínu „len prešli skrz a rozhliadli sa“, aby sa uistili, že už tam nikto nie je.

Huntsman – nový veľvyslanec v pohnutých časoch

Huntsman začína svoje pôsobenie v Moskve vo chvíli, keď osobitný vyšetrovateľ menovaný americkým ministerstvom spravodlivosti Robert Mueller a kongresový výbor vyšetrujú, či sa Rusko pokúsilo ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA v prospech súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa a či členovia Trumpovho tímu v tom čase viedli tajné rozhovory s Moskvou. Rusko aj Trump obvinenia odmietajú.

Huntsman povedal, že o ruskom zasahovaní do minuloročnej americkej prezidentskej kampane nepochybuje.

Vzťahy medzi oboma veľmocami prudko ochladli po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v marci 2014 a po vypuknutí bojov medzi proruskými separatistami a vládnymi vojskami v Donbase na východe Ukrajiny; tento konflikt si doteraz vyžiadal okolo 10000 mŕtvych. A škandál okolo údajného ruského ovplyvňovania minuloročných prezidentských volieb v USA zmaril nádeje na zlepšenie vzťahov, ktoré Kremeľ vkladal do nástupu nového prezidenta Donalda Trumpa.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Vladimir Putin