TNYT: Otec strelca z Las Vegas vykrádal banky a bol na zozname najhľadanejších osôb FBI

Otec Stephena Paddocka Benjamin Hoskins Paddock sa ako bankový lupič dostal na zoznam najhľadanejších osôb FBI. V čase, keď mal viac ako 30 rokov, predával Benjamin Paddock drviče na odpadky a pracoval ako opravár v Tucsone. Zároveň mal ďalší zdroj príjmov - vykrádal banky.

03.10.2017 15:58
Benjamin Hoskins Paddock Foto:
Dve fotografie, ktoré sa v roku 1960 (vľavo) a 1977 (vpravo) objavili na plagátoch FBI s hľadaným Benjaminom Hoskinsom Paddockom neskôr známym pod menom Bruce Werner Ericksen.
debata (8)

Počas osemnásťmesačného obdobia v rokoch 1959 a 1960 Paddock prepadol dve pobočky Valley National Bank vo Phoenixe, odkiaľ si odniesol 25000 dolárov. Úrady ho chytili v Las Vegas. V roku 1961 ho odsúdili na 20 rokov vo federálnej väznici.

Vtedy mal Stephen Paddock, strelec z Las Vegas, osem rokov. Jeho brat Eric Paddock v pondelok novinárom povedal, že im otec prakticky zmizol zo života. Sám sa narodil v čase, keď bol jeho otec na úteku, a deti vychovávala matka.

Benjamin Paddock si z trestu odsedel sotva polovicu. V roku 1968 utiekol z väznice La Tuna a dostal sa do San Francisca, kde vylúpil ďalšiu banku. Potom odcestoval na pobrežie a usadil sa v Oregone. Zmenil svoj vzhľad – oholil si hlavu, nechal si narásť na dve polovice rozdelenú briadku a zmenil si meno na Bruce Werner Ericksen.

Benjamin Paddock bol údajne psychopat

V roku 1969 ho FBI dala na zoznam najhľadanejších osôb. Popis znel: „Výška 193 centimetrov, 111 kilogramov, diagnostikovaný ako psychopat.“ Na informačnom plagáte o jeho stíhaní ďalej bolo, že má údajne samovražedné sklony, zrejme je ozbrojený a krajne nebezpečný. A tiež to, že ide o náruživého hráča bridžu.

V Oregone hral Benjamin Paddock poker s priateľmi v meste Eugene a koncom 70. rokov založil v Oregone prvú herňu na bingo – Bingo Center v centre Springfieldu. Prostredníctvom právnika si požičal 12000 dolárov od Fredericka van Deinse II. na nákup vybavenia do herne na bingo.

„Nikto nemal tušenie, kým bol predtým,“ povedal van Deinse v rozhovore poskytnutom TNYT. Benjamin Paddock, ktorému hovorili „Bingo Bruce“, podľa neho nikdy nehovoril o svojej minulosti, rodine, ani o tom ako sa dostal do Oregonu, a už vôbec nie o bankových lúpežiach. Prvýkrát sa o tom vraj dozvedel v noci šiesteho septembra 1978, keď van Deinse viedol v herni partiu binga.

Do mesta Eugene sa z väzenia vrátil s veľkou pompou

Do herne prišla skupinka mužov, ktorí Benjamina Paddocka požiadali, aby im pomohol vyriešiť nejaký problém vonku. Bola to zásterka – akonáhle vyšiel von, zatkli ho federálni agenti. „Bol to podvodník,“ dodal van Deinse. „A ja som si to odniesol, moje peniaze boli preč.“ Podľa jeho slov si Paddock následne z federálnej väznice dopisoval s priateľmi z Eugene. Ale znovu jeho pobyt vo väzení netrval dlho. Tentoraz ho prepustili na podmienku po roku strávenom vo väzbe.

Benjamin Paddock sa vrátil do mesta Eugene, kde ho uvítali volení predstavitelia – podľa informácií z dobovej tlače vtedajší starosta mesta vypovedal pred federálnym súdom, ktorý rozhodol o podmienečnom prepustení, že Paddock „urobil veľa dobrého pre miestne deti“.

Benjamin Paddock sa tiež vrátil k bingu, otvoril herňu sponzorovanú cirkvou, ale znovu sa dostal do problémov. Štátne úrady ho v 80. rokoch obvinili z vymáhania výpalného. Občiansku žalobu Paddock vyriešil zaplatením odškodného vo výške 623000 dolárov a potom odišiel z Oregonu do Texasu, kde žil až do svojej smrti v roku 1998.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Las Vegas