Egypt podniká tvrdé zákroky proti LGBTI komunite

Egyptská polícia v uplynulých štyroch dňoch zadržala v rámci kampane proti komunite LGBTI, teda lesbičkám, gayom, bisexuálom, transsexuálom a intersexuálom, 22 ľudí.

03.10.2017 16:17
Hamed Sinno Foto: ,
Hamed Sinno, spevák skupiny Mašrú Lajla.
debata

S odkazom na oznámenie organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) o tom informoval spravodajský server BBC. Kampaň proti LGBTI komunite Egypt vyostril pred desiatimi dňami po tom, čo na káhirskom koncerte libanonskej skupiny, ktorej frontman sa otvorene hlási k homosexualite, niekoľko ľudí mávalo dúhovou vlajkou.

Od konania koncertu skupiny Mašrú Lajla (anglicky Mashrou' Leila. Názov skupiny je dvojzmyselný, znamená „Projekt na jednu noc“ či „Projekt Lajly“) egyptská polícia zadržala 32 žien a mužov. Päť z nich muselo podstúpiť vyšetrenie konečníka kvôli podozreniu na prevádzkovanie homosexuálneho styku, uviedla AI.

Hoci homosexualita nie je podľa egyptských zákonov trestná, polícia zatýka osoby, ktoré podozrieva z prevádzkovania dobrovoľného sexuálneho styku s osobami rovnakého pohlavia. Títo ľudia potom bývajú obviňovaní z nemorálneho správania, roztopašnosti a rúhania.

Skupina Masri lajla na twitteri Egyptskú políciu vyzvala, aby okamžite ukončila utláčanie ľudí s inou orientáciou a bezodkladne prepustila všetkých zadržaných.

„Rozsah najnovšieho zatýkania podčiarkuje, že homofóbia je v krajine nebezpečne zakorenená. Úrady by namiesto zatýkania a vyšetrovania konečníkom mali radšej túto perzekúciu ukončiť a zatknutých okamžite prepustiť,“ uviedla Nadžia Búnaimová z AI s tým, že spomínané vyšetrenia sa rovnajú mučeniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #LGBTI+