Saakašvili žiada o azyl na Ukrajine, bráni sa vydaniu do Gruzínska

Bývalý ukrajinský gubernátor a gruzínsky prezident Michail Saakašvili požiadal na Ukrajine o politický azyl.

03.10.2017 16:30
Michail Saakašvili Foto:
Michail Saakašvili nedávno avizoval, že chce na Ukrajine vytvoriť novú politickú stranu.
debata (19)

Agentúre Unian to v utorok povedal jeho advokát Markijan Halabala. Stalo sa tak podľa neho už 11. septembra, odpoveď od ukrajinských úradov zatiaľ Saakašvili neobdržal.

Gruzínsky exprezident sa podľa ukrajinských médií touto cestou bráni hroziacemu vydaniu do Gruzínska, ktoré požiadalo Kyjev o jeho vydanie. V rodnom Gruzínsku je Saakašvili stíhaný pre údajné zneužitie moci a nezodpovedné nakladanie s verejnými prostriedkami. Dopustiť sa ho mal v rokoch 2004–2013, keď bol gruzínskym prezidentom.

Po odchode z Gruzínska Saakašvili odišiel na Ukrajinu, kde mu prezident Petro Porošenko v roku 2015 zveril úrad guvernéra významnej Odeskej oblasti. Saakašvili ale od začiatku pôsobenia na Ukrajine poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji s úplatkárstvom a začal zo zodpovednosti za neuspokojivý stav obviňovať priamo Porošenka.

Lucenko: Ukrajina Saakašviliho teraz vydať nemôže

Konflikt s prezidentom vyvrcholil tento rok v lete, keď Porošenko odobral Saakašvilimu ukrajinské občianstvo, keď bol v zahraničí. Gruzínsky politik sa potom v septembri na Ukrajinu prakticky násilím vrátil, keď ho cez poľsko-ukrajinský hraničný priechod preniesli jeho stúpenci. Koncom septembra odsúdil súd vo Ľvove Saakašviliho k neveľkej pokute za nezákonné prekročenie hraníc.

Advokát Halabala v utorok ukrajinským novinárom oznámil, že podľa zákona mali ukrajinské úrady na Saakašviliho žiadosť o azyl reagovať počas 24 hodín. Pretože sa tak nestalo, Saakašvili ukrajinské migračné služby zažaloval.

Generálny prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko agentúre Unian povedal, že vzhľadom na žiadosti o azyl teraz podľa platných zákonov gruzínsky exprezident do Tbilisi vydaný byť nemôže. Žiadosť o poskytnutie azylu budú podľa Lucenka ukrajinské úrady prejednávať niekoľko týždňov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili