Oktoberfest navštívilo 6,2 milióna ľudí, výrazne viac ako vlani

Tohtoročný Oktoberfest, ktorého brány sa večer uzavrú, navštívilo 6,2 milióna ľudí, čo je asi o 600000 viac ako vlani. Na tlačovej konferencii v Mníchove to uviedli usporiadatelia tohto tradičného pivného sviatku. Zlatistého moku sa podľa nich vypilo 7,5 milióna litrov.

03.10.2017 17:48
Oktoberfest 2017 Foto: ,
Návštevníkov 184. Oktoberfestu neodradil ani dážď počas posledného dňa.
debata (2)

Vlani do areálu mníchovskej Tereziánskej lúky, kde sa festival koná, dorazilo 5,6 milióna návštevníkov, najmenej od roku 2001.

V oboch prípadoch na návštevnosť podľa všetkého výrazne dopadla obava z terorizmu. Kým v roku 2001 sa Oktoberfest uskutočnil krátko po teroristických útokoch z 11. septembra v USA, vlani mu predchádzala dvojica menších útokov priamo v Bavorsku.

Tohtoročnou návštevnosťou, ku ktorej prispeli aj hostia z USA, Británie, Rakúska, Francúzska alebo Švajčiarska, sa Oktoberfest znovu vrátil zhruba na úroveň rokov 2012 až 2014, keď naň ročne zavítalo medzi 6,3 milióna a 6,4 milióna ľudí.

Policajti mali plné ruky práce

Polícia na festivale, ktorý sa začal 16. septembra, zasahovala v celkovo 1900 prípadoch. Zaznamenala menej telesných zranení ako vlani, zároveň ale viac sexuálnych a drogových deliktov. Hovorca mníchovskej polície Marcus da Gloria Martins vyjadril presvedčenie, že za nárastom môže byť aj rozšírenie kontrol a počtu videokamier, čo mohlo viesť k odhaleniu väčšieho počtu trestných činov.

Na bezpečnosť tento rok usporiadatelia kládli osobitnú pozornosť. Celý areál festivalu bol oplotený a ľudia, ktorých pri vstupe čakali kontroly, si do neho nemohli vziať ruksaky ani veľké tašky. Na bezpečnosť dohliadalo na 600 policajtov a takmer štyri desiatky kamier. Prísnejšie pravidlá tento rok platili aj pre zásobovacie vozidlá, ktoré museli areál každý deň opustiť skôr, než do neho vstúpili prví návštevníci.

Nielen viac kamier, aj drahšie pivo

Popri zvyšujúcich sa bezpečnostných opatreniach sa tento rok zvýšila aj cena piva. Najlacnejšie litrové stálo 10,60 eura, to najdrahšie 10,95 eura. Vlani sa za jedno platilo medzi 10,40 až 10,70 eurami. Aj napriek zvýšenej cene tento rok návštevníci skonzumovali okolo 7,5 milióna litrov zlatistého moku.

Počiatok pivných slávností siaha do októbra 1810, keď po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konskými dostihmi.

Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo pre teplejšie počasie jej začiatok organizátori posunuli na september.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pivo #oktoberfest