Španielsko vydá do USA Rusa podozrivého z ovplyvňovania volieb

Španielska justícia vyslovila súhlas s vydaním ruského občana obvineného z rozsiahlej krádeže osobných údajov prostredníctvom internetu v USA americkým úradom. Muž je podozrivý, že tak mohol urobiť aj v snahe ovplyvniť minuloročné prezidentské voľby v USA.

03.10.2017 18:03
debata (23)

Španielska polícia zatkla v Barcelone tridsaťsedemročného ruského programátora Pjotra Levašova v apríli na základe zatykača amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

Levašov podľa amerického ministerstva spravodlivosti zhruba od roku 2010 prevádzkoval celosvetovú sieť infikovaných počítačov, takzvaný botnet. Jeho sieť nesie názov Kelihos a pod jej kontrolu sa postupne dostali desiatky tisíc počítačov s operačným systémom Windows od Microsoftu. Päť až desať percent z nich bolo v USA.

Systém Kelihos bol schopný zasielať viac ako 2500 spamov denne. Mal široký záber – viedol všemožné podvodné akcie, vrátane falošných zľavových akcií na akcie, čím sa umelo zvyšovala ich hodnota. V USA čelí Rus ôsmich bodom obvinenia a za počítačové podvody mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Levašov, ktorý má podľa agentúry AFP ešte tri dni na odvolanie, slúžil v ruskej armáde a pracoval aj pre stranu Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina.

Americké úrady požadujú vydanie údajných ruských hackerov z viacerých krajín sveta.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #USA #špionáž #ovplyvňovanie volieb